Olympic

Vydáno 15.06.2012 | autor: Dominik Pavliš

Vznik skupiny se datuje na rok 1962. U zrodu kapely stál Miloslav Růžek a původní název byl Karkulka (Karlínský Kulturní Kabaret).

Původní zakladatelé položili základní stavební kameny pro českou rockovou hudbu. Inspirovali mnoho budoucích kapel a jejich debutová deska s názvem Želva je dodnes považováno jako jedno z přelomových alb českého bigbítu.

K nejsilnějšímu období pro skupinu určitě nepatřila první polovina sedmdesátých let dvacátého století, poté ale přišel jeden z jejich hudebních vrcholů, který měl podobu konceptuální albové trilogie Prázdniny na Zemi, Ulice a Laboratoř. Tu už nahrával výborný baskytarista Milan Broum, který kapelu „osvěžil“, vnesl do ní modernější háv, ale především skvělé instrumentální výkony.

V pozdějším období skupina zkoušela také hrát heavy metal, ale nedopadlo to úplně nějštastněji. Nejvíc Olympicu sedí melodické rockové skladby s kvalitními texty a obohacené o nápadité aranže. Texty pro ně psali zejména Zdeněk Rytíř a Pavel Vrba.

Roku 2002 kapela oslavila své obdivuhodné 50. narozeniny. Oslava se konala halovým koncertním turné a vydáním kolekcí alb. O rok později po koncertě v Karlových Varech zemřel dlouholetý bubeník kapely Milan Peroutka.

 

Diskografie

Želva (1968)
Pták Rosomák (1969)
Jedeme jedeme (1971)
Olympic 4 (1973)
Marathón (1978)
Prázdniny na Zemi (1980)
Ulice (1981)
Laboratoř (1984)
Kanagom (1985)
Bigbít (1986)
Když ti svítí zelená (1988)
Ó jé (1990)
Dávno (1994)
Brejle (1997)
Karavana (1999)
Dám si tě klonovat (2003)
Trilogy (3CD) (2006)
Sopka (2007)
Back To Love (2011)
Souhvězdí šílenců (2013)
Souhvězdí drsňáků (2014)
Souhvězdí romantiků (2015)

Další články interpreta

TIPY NA VÁNOČNÍ HUDEBNÍ DÁRKY (I.): Ježíšek nadělí lístky na Žebřík, Iron Maiden a Pearl Jam nebo novou desku U2

Style

vydáno 06.12.2017

Shánění vánočních dárků je v plném proudu. Pořád ještě nevíte, čím obdarujete pod stromečkem svoje nejbližší? Pokud mají...

Prosincové koncerty: Scorpions, HIM, Tarja Turunen nebo Royal Republic

Style

vydáno 01.12.2017

Také poslední týdny roku můžete strávit v doprovodu skvělé hudby. Čeká na vás spousta koncertů domácích hvězd, ale i zajímavé...

RECENZE: Olympic vhodně rekapituluje, ale rozhodně nekapituluje

Recenze

vydáno 30.11.2017

Nejrůznějších kompilací má Olympic na kontě opravdu dost, ale protože svůj repertoár stále aktivně rozšiřuje, může si dovolit...

Rybičky 48 interview: Chceme z muziky cítit síru, oheň, ženský a syrovost

Rozhovory

vydáno 13.11.2017

Rybičky 48 slaví 15 let na scéně a aby to nebylo ledajaké, rozhodli se, že na turné to bude rovnou 115 let. Proč? Dozvíte se ve Foru...

ROCKBLOG: Z deníku kapely Memoary: kdo jsou, co dokázali a na co se chystají?

Rock blog

vydáno 02.10.2017

Kapela Memoary z Karviné vznikla v zimě roku 2010. V rázovitém rockově laděném karvinském regionu bylo překvapení, že se vyloupla...

Petr Janda (Olympic) interview: Jsme čeští Rolling Stones, jen místo New Yorku hrajeme v Berouně

Rozhovory

vydáno 06.09.2017

Skupina Olympic  letos slaví 55 let na scéně, odehrála přes 7 000 koncertů, a hned 202 z nich ve Velké Lucerně. Završením oslav bude...

TOP 12 nejočekávanějších domácích alb podzimu: Mandrage, Ondřej Brzobohatý, Mydy Rabycad a další

Style

vydáno 04.09.2017

Ani letos na podzim se fanoušci domácí hudební scény nemusejí bát, že by v nabídce nových studiových alb nenašli někoho ze svých...

LIVE: Hrady CZ na Rožmberku - Tomáš Klus rozesmál i dojal, Lucie Bílá byla za metalovou královnu

Recenze

vydáno 06.08.2017

Putovní festival Hrady CZ pokračoval v pátek a sobotu v jižních Čechách. Krásné prostředí Rožmberka, všudypřítomná dobrá...

zavřít