Neruda interview: Název kapely nám prodal Dan Bárta

Vydáno 18.06.2012 | autor: redakce

Výbušná hudba, změť hypnotických riffů ne nepodobných některým projevům klasiky českého undergroundu nebo nové vlny. K tomu přímočaré a volnomyšlenkářské texty, které můžou pobouřit slabší povahy. To je Neruda, pravá česká superskupina.

Neruda interview: Název kapely nám prodal Dan Bárta Neruda interview: Název kapely nám prodal Dan Bárta


Neruda 2Zpěvák Matěj Ruppert (Monkey Business, G Point Hunters), klávesista Roman Holý (J.A.R., Monkey Business, G Point Hunters), kytarista Lukáš Martinek (Yvonne Sanchez, Private Earthquake), kytarista Petr Škarohlíd (Hentai Corporation), basák Frederik Janáček (CCTV Allstars, ex –123 min) a bubeník Miloš Dvořáček (Radůza, Čikori). Neruda se právě chystá na festivalovou sezónu, během níž se zastaví i na Eurotrialogu v Mikulově. Odpovídal Matěj Ruppert.

Neruda není úplně standardní kapelou, jak vlastně vznikla?
Na začátku jsme měli s Romanem velkou chuť udělat zase něco jinýho a do toho jsme dokonce dostali nabídku natočit desku. Začali jsme se bavit o tom, kudy to směřovat – a to byla docela legrace, protože jsme věděli, že se musíme hodně vzdálit od Monkey Business, ale zároveň jsme netušili kam.

Nakonec jste se dopracovali k syrovému ‘nerudovskému’ zvuku…
Album Nerudy původně vznikalo jako deska našeho projektu G Point Hunters, ale velkou část z těch písniček jsme pak použili na poslední desku s Monkey Business. Následovalo prozření, že je přece nesmysl dělat neco podobnýho jako jsou Monkey Business, a tak jsme obvzlášť v restauračních zařizeních nad kalichem zrzavého mazlíka začali spekulovat, co vlastně spácháme.

2011-12-09-21-07-2715 2011-12-09-21-40-2736


Od začátku jste věděli, že sáhnete po ostrých kytarách?
Právě že ne. Byl to velice zábavnej proces. Padaly návrhy na dechovku, swing, big band, reggae a podobně, až jednoho dne Roman povídá: "Ty kráso, co kdyby sme udělali tvrdou desku, to nebude nikdo čekat," a bylo to. A takhle vznikla první deska Nerudy, která vyšla na jaře 2010.

Název Neruda prý vymyslel Dan Bárta a Roman ho na něm vyžebral, je to pravda?
Přesně tak. Název Neruda vymyslel Dan a plánoval mít tuhle kapelu v důchodu, kdy bude nerudnej dědek a bude si chtít hrát pro radost. My jsme ale ten název od něj koupili za dvě duše od traktoru, což je v povodí Otavy veliká vzácnost.

Neruda 4Kde se vzala ta energie, kterou disponuje tahle skupina?
Drogy! Ženy! A hlavně gumové kokakolové lahvičky!

Jak se ti přehazuje výhybka - Neruda, Monkey Business, G Point Hunters?
Já s tím nemám problem, ale těžší to musí mít Roman při skládání…

Neruda má hodně svérázné texty, jak jste na ně přišli??
Zase ta šťastná náhoda. Když jsme uvažovali o textaři, Romana napadl náš kamarád Martin ‘Rusák’ Kadnár, kterej by zas nikdy nenapadl mě, a ono to zafungovalo bezvadně.

S Nerudou jste začali koncertovat až loni a hrajete jen párkrát do roka. Co mohou očekávat například diváci na Eurotrialogu? Připravíte si něco extra?
Ohně! Smrad! Čoud! Síru! A jiné pekelné propriety!

Text Romek Hanzlík, redakce, foto Roman Černý, archiv

Vyhrajte vstupenky na Eurotrialog Mikulov!

Na Eurotrialogu Mikulov 24. – 25. srpna dále vystoupí Jasná páka, Už jsme doma, Jiří Schmitzer, Degenerate Art Ensemble (USA), Circus Ponorka, Krásné nové stroje, Zrní a další.


nerud

 

zavřít