ROCKBLOG: Prague City Šlendrián aneb prokletí Blink-182

Vydáno 20.06.2012 | autor: redakce

Další díl exkluzivního blogu na iREPORT.cz. Tentokrát od Martyna Starého ze skupin Luno a Holden Caulfield na téma zrušeného Prague City Festivalu.

ROCKBLOG: Prague City Šlendrián aneb prokletí Blink-182 ROCKBLOG: Prague City Šlendrián aneb prokletí Blink-182

rock_blog

akce_prague_festival_2012V posledních dnech se to na facebookové stránce Prague City Festivalu jen hemží nadávkami, nespokojeností a urážkami. A je proč. Pořadatelé znenadání celý festival 14 dní před jeho začátkem zrušili. V oficiálním prohlášení je jako důvod uveden "šokující výpadek zásadního množství důvodně očekávaných finančních zdrojů". Jsem smířen s tím, že je v dnešní době potřeba vše obalit do co největšího množství přídavných jmen a věřím také, že výpadek zásadního množství důvodně očekávaných finančních zdrojů opravdu může být šokující, nicméně samotné zrušení festivalu pro člověka, který dění kolem PCF delší dobu sleduje, už tak šokující není.

Vynášet další soudy o tom, co je pravý důvod zrušení festivalu, kterých je plný internet, mi připadá navýsost nekorektní. Obviňovat organizátory festivalu z napojení na středočeského doktora, který má zatnutý tipec, čímž je způsobeno, že celý festival krachuje a dalších nekalých věcí, je nefér, dokud tyto informace nejsou nijak podložené a dokázané. Zde je však několik důvodů, proč jsem se z bezpečnostních důvodů a strachu o své peníze raději vůbec nestal majitelem vstupenky.

Loni byl kolem festivalu velký boom. Nový festival v Praze! Přijedou Blink-182! Po jejich boku The Hives, Hadouken, 30 Seconds To Mars a mnoho dalších, to celé v téněř-centru Prahy. Poměrně slibný základ nové tradice „ pražského Hard Rock Calling“. Nemáme Hyde Park, ale máme Stromovku. Ovšem Blink-182 poměrně záhy svoji účast zrušili (z tohoto vinit organizátory PCF opravdu nelze) a jakoby tím na festival seslali kletbu, která se s ním táhla až do hořkého konce minulý týden. Po uskutečnění prvního ročníku se všude v reportážích objevovala slova jako rozporuplný a zklamání. S line-upem museli být všichni (poté co se smířili s výpadkem Blink-182) poměrně spokojeni. Ovšem hromy a blesky návštěvníci sesílali na organizaci. Málo odpadkových košů, nemožnost vyjít z areálu a následně se vrátit, a další. Přesto většina reportů končila nadějí, že příští ročník bude určitě povedenější. Teď už víme, že nebude.

blink_new1Co měl nabídnout letošek? Dva dny a hvězdný line-up, do kterého co týden přibývalo další velké jméno. Blink-182, Lostprophets, Simple Plan, The All-American Rejects, New Order, White Lies. To zní poměrně dobře na dvoudení akci za 650 korun při koupi lístku ve speciální akci. A speciální akce následně prodloužena. Pro velký zájem. A jéje, pozor, ostražitější člověk už je na pozoru. Speciální akce se nikdy neprodlužuje pro velký zájem, spíš pro velký nezájem. Dogma, že čeští podnikatelé všichni kradou na svých zákaznících, co to jde, je (snad) už poměrně přežité, ale levněji vám pro velký zájem nikdo nic nedá. Mnoho lístků v soutěžích, další pokusy o zvýšení prodeje. A do toho stále další a další hvězdná jména. Poslední přibyli White Lies čtrnáct dní před oficiálním zrušením akce. To už byl jeden velký tobogán, ze kterého pořadatelé na hladinu vylítli až 15. června. Místo hladiny byl pod tobogánem beton a tvrdý náraz jak pro ně, tak pro fanoušky. Ti méně štastní z nich (například zahraniční) už měli zaplacené letenky/jízdenky, zarezervované ubytování, zařízené cestovní doklady. A lístky na festival. Teď mají akorát oči pro pláč.

Nedivil bych se, kdyby Blink-182 začali vymýšlet vtipy o České Republice. A začíná to vypadat, že se sem snad nepodívají. Otázka je, jestli je to opravdu taková škoda, vzhledem k tomu, jak vypadala jejich poslední comebacková deska.

Je smutné, že jediným pořádným pražským hudebním festivalem zůstanou United Islands. Bylo by hezké mít nějaký další. Mohl to být právě Prague City Festival, ale teď už je jasné, že nebude. Všude se píše, že si pořadatelé ukousli moc velké sousto, které protě nezvládli rozkousat. Je to klišé, ale ono to tak prostě je. Všem těm, kteří mají strach o své peníze za lístky, přeji hodně štěstí s jejich získáváním zpět. Snad alespoň v tomhle naruší festival linii kontinuálního šlendriánu.

text: Martyn Starý
www.lunomusic.cz
www.bandzone.cz/holdencaulfield


Kopie - akce_prague_festival_2012

 

zavřít