Duran Duran ve středu v Praze, podívejte se na 10 největších hitů

Vydáno 24.06.2012 | autor: redakce

Kdysi symbol startujícího fenoménu MTV a nové vlny 80. let. Později střídavě úspěšní i tápající a posléze skoro zapomenutí. A dnes? Před půldruhým rokem Duran Duran jako zázrakem vydali možná nejlepší album své kariéry, které ve středu „prodají" ve vysočanské O2 Areně. Jako předkrm si pošmákněte na NEJ desítce jejich videoklipů.

Duran Duran ve středu v Praze, podívejte se na 10 největších hitů Duran Duran ve středu v Praze, podívejte se na 10 největších hitů

 

Je příznačné, že na pražský koncert Duran Duran zveme prostřednictvím klipů, protože ty byly pro jejich kariéru určující, hlavně v počátcích - během vzniku MTV. Raketový vzestup birminghamské skupině zajistil singl Girls On Film (ač bylo video k této skladbě kvůli sexuálnímu podtextu zakázáno), z druhé desky Rio (1982) pak bodoval titulní song a exotické klipy Hungry Like The Wolf či Save A Prayer .



O rok později už znal zpěváka Simona LeBona a bratry Taylory celý svět, protože singlovým číslem jedna v USA i dalších zemích se stal The Reflex. Vy se však podívejte na druhý největší hit alba Seven And The Ragged Tiger (1984) a jeho výpravné obrazové ztvárnění.


Duran_Duran_007
































Další hitparádový primát skupině zajistila v roce 1985 bondovka Vyhlídka na vraždu v hlavní roli s Rogerem Moorem. Titulní pecka totiž vystoupala na samý vrchol žebříčku, což se už pak nikdy žádné bondovské písni nepodařilo.


V době největší slávy a maximálního vytížení jednotliví členové nabírali síly a novou inspiraci ve vedlejších projektech (Power Station, Arcadia). Díky tomu a hlavně zásluhou producenta Neila Rodgerse (Chic) posléze trochu „zčernali“. Notourious (1986) byl však na dlouho dobu poslední majstrštyk Duranů.




John, Andy a Roger Taylorové začali mít buď sólové ambice, nebo prostě toužili po odpočinku, což se na dalším vývoji skupiny zle podepsalo. Trvalo minimálně šest let, než po personálních změnách a vleklých průtazích vzniklo The Wedding Album (1993). Ovšem z něj vzešla balada z největších:


Aby nevznikl dojem, že šlo o záležitost jednoho hitu, přihazujeme ještě jeden známý singl ze „Svatebního alba“. Kapela sice získala řadu dalších fanoušků, ale problémů se nezbavila. K novému zvuku jí pomohl mj. kytarista Warren Cuccurullo (ex Missing Persons), v té době už etablovaný náhradník za jednoho z trucujících Taylorů.



Ještě horší bylo, když se mateřskou loď chystal opustil basista John Taylor – stále ambicióznější a důležitý tvůrčí element Duran Duran zápolil jak se závislostí na alkoholu a kokainu, tak i s o mnoho let mladší herečkou, kterou si vzal za ženu. Nedostatek skladatelské invence byl vyřešen lišácky – sbírkou coververzí, z níž paradoxně vylezlo jedno z nejlepších tributních alb všech dob. Durani na něm vzdali hold Led Zeppelin, Iggymu Popovi, skvěle nazpívali Perfect Day Lou Reeda nebo Lay Lady Lay od Boba Dylana. Zakoketovali si i s hiphopem a explodovala jedna rap/rocková výbušnina:



Kapela prakticky skončila. Její členové se věnovali sólovým projektům (např. The Devils) a jediné co dokázala, bylo natočit slabé album Pop Trash. O to překvapivějším se jevilo, když po letech dokázala zmobilizovat síly k nahrávání LP Astronaut (2004), což sice také není kdovíjaký opus, ale vyčnívá z něj tahle pumelice. 

Duran Duran 07



































Z následujících počinů DD byli jejich skalní příznivci konsternováni. Red Carpet Massacre totiž vznikalo zčásti v USA ve spolupráci s Timbalandem, Danjou a Justinem Timberlakem! Ti charakteristické „duraní“ rysy prakticky zničili, a tak dnes po této nahrávce neštěkne ani pes. Z tohoto fiaska a ještě předtím z definitivního odchodu kytaristy Andyho Taylora se LeBon a spol. vyhrabávali hodně dlouho. Jediným štěstím bylo, že narazili na jednoho z nejšikovnějších britských producentů posledních let Marka Ronsona, jenž je vyvezl na osmdesátkové retrovlně zpět na výsluní. Výsledkem je zdařilé CD All You Need Is Now (2010).

Přečtěte si recenzi alba All You Need Is Now





A co že má tahle legendární britská čtveřice společného s naší zemí? Kromě dvojího koncertování v Praze a natáčení klipu v Českém Krumlově (Out Of My Mind, 1997) je tu ještě účast topmodelky Evy Herzigové v zatím posledním videu Duran Duran, kde supluje klávesáka Nicka Rhodese.

Eva_Nick_GP_2627






























Přečtěte si reportáž z bratislavského koncertu Duran Duran



Text: Jarda Hudec, foto: EMI, archiv


duran-duran2011

 

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít