RECENZE: Believe nabízejí hudebně i obsahově barevné DVD

Vydáno 01.07.2012 | autor: redakce

Zatímco u nás je art nebo prog rock záležitostí pro pár lidí do klubu, v Polsku mají kapely tohoto ražení (SBB, Satellite, Collage, Riverside, Travellers či Osada Vida) úrodnější živnou půdu pro úspěch. Believe na svém aktuálním živém DVD dokonce předvádějí, že jejich nekomerční hudba dokáže publikem naplnit divadlo včetně balkónu.

RECENZE: Believe nabízejí hudebně i obsahově barevné DVD RECENZE: Believe nabízejí hudebně i obsahově barevné DVD


believeBELIEVE
SEEING IS BELIEVING
Metal Mind


Believe postupně posunuli sestavu do dvougenerační roviny a evidentně jim to svědčí. Zejména sázka na mladého, ovšem uvolněného a přirozeného frontmana Karola Wróblewskiho, jenž navíc – a především – skvěle zpívá, byla veliké terno. Již jeho pozvolný nástup světelným kuželem s megafonem modulovaným zpěvem je efektní. Navíc dokáže sound obohatit o party příčné flétny (This Bread Is Mine, And All The Roads). Rovněž druhý junior Konrad Wantrych podává suverénní výkony, ať již rozeznívá klavír nebo elektrické klávesy. Kapelník Mirek Gil střídá na proudu závislou kytaru s akustickou a připočteme-li značný prostor pro houslistku s japonskými kořeny Satomi, nemůže být o nedostatku hudebních barev řeči.

Stinnou stránkou notových hodů je – jak už tomu v podobných případech bývá – pódiová statičnost kapely, neumožňující stejný požitek jako uším též zraku. Něco zachrání hra reflektorů, ale patrně nejvýraznější předností audiovizuálního nosiče v dané situaci je možnost nahlédnout muzikantům zblízka pod prsty.

Bonusová část skýtá obligátní rozhovory, další bootlegové koncertní záznamy a kapelní nacionálie, ovšem nejzajímavější položkou je bezesporu dokument o spletité životní cestě výborného bubeníka Believe Vlodi Tafela, hrajícího s nožní protézou.

text:
Daniel Folprecht
4/7

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít