Zrní interview: I zrní může být cool

Vydáno 04.07.2012 | autor: redakce

Zrní - kladenská pětka, kterou tvoří čtyři Honzové a jeden Ondra, je zajímavá použitím rozličných výrazových prostředků, kde vedle kytar a bicích nechybí flétna, housle, akordeon a dokonce ani beatbox.

Zrní interview: I zrní může být cool Zrní interview: I zrní může být cool


zrnicko2Zaujmout může i to, že se o zpěv dělí všichni členové, ale nejpozoruhodnější na Zrní je originální poetika, kterou už přes deset let tahle parta šíří. Okruh posluchačů si rozšiřuje hlavně díky loňské desce Počítačový hrdina jde do světa, spoluprací s Lenkou Dusilovou či Radůzou a aktuálně objížděním festivalů.

Kdybyste měli říct v jedné větě, o čem je vaše hudba, co chcete sdělit? Dá se tvorba Zrní vůbec někam zařadit?

Naše hudba je o naději, o předávání energie a emocí, o rozhodnutí něco udělat a o všem, co se nás v dnešním světě dotýká… Nemáme rádi škatulky, protože zařadit někam svobodnou mysl je úplný nesmysl. Ale protože nás pořád chtěli někam zařadit a vybírali nám všelijaké roztodivné názvy, udělali jsme si jednoho dne vlastní. Naše škatulka se jmenuje: “Něžný artbrut, kladenskej uhelnej zen“ Správná otázka tedy zní, dá se někdo zařadit k nám?

zrnkoJak jste přišli ke jménu kapely? Zrní zní dost neobvykle.
Traduje se dnes už snad opravdu legendární historka o tom, jak kluci jedou hrát na ulici do Prahy a stopnou si traktor s valníkem plným zrní, který je vezme skoro až na Dejvickou. Zpětně je to s podivem velmi silný název, bořící představy o tom, že jedině anglický jméno může být dostatečně „cool“. Význam toho slova, tedy symbol zrodu nějaké nové věci, nasycení něčím, co tě zasytí, dává pak nakonec ten správný smysl.

Poslední dobou je o vás slyšet víc než kdykoliv předtím, ačkoliv hrajete už od roku 2001. Čím to?
Dlouho jsme hledali vlastní názor, který zároveň bude i naším společným názorem. To se povedlo před třemi roky, kdy jsme vydali debut Voní. Hned poté jsme vyhráli i několik soutěží, díky kterým jsme se postupně začali dostávat do podvědomí širší veřejnosti a v návaznosti na další soutěže si nás všimla i Radůza a vydala nám desku Hrdiny. V současné době nahráváme hudbu k tanečnímu představení a pracujeme na dalším albu. Do toho všeho se počet našich koncertů jen za letošek přehoupl přes magickou hranici jedné jedničky a dvou nul za ní. A odpověď na vaší otázku? Spousta práce, spousta odříkání a málo času na blízké a na spánek, ale nejspíš to musí být odměna za vytrvalost, píli a 11 let víkendů strávených ve zkušebně.

Jak byste charakterizovali publikum, které na vás chodí?
Naše publikum se nijak neprofiluje, chodí na nás sice většinou mladí lidé a studenti, ale pamatuji si nespočet koncertů, kdy nám po koncertě děkovali i staří harcovníci v důchodovém věku. Obecně se snažíme, aby se naše hudba alespoň trošičku líbila celému světu :)

zrniLetos máte obzvlášť nabitý festivalový program. Dalo by se říct, že vyvrcholí koncem srpna na mikulovském Eurotrialogu.
Mikulovský festival známe a víme, že má velmi dobré jméno a kvalitní obsazení a především, že dává prostor i nemainstreamovým kapelám. Proto se na vystoupení moc těšíme. Snažíme se, aby každý koncert, který odehrajeme, byl tím nejlepším v naší historii, v tom případě u vás se budeme extra snažit, aby to tak skutečně bylo. Rádi bychom tedy návštěvníkům vzkázali: Přijďte si nás poslechnout, těšíme se na vás a užívejte života, ať vám nic neuteče...

Text Romek Hanzlík, redakce, foto archiv

Vyhrajte vstupenky na Eurotrialog Mikulov

Zrní (Jan Unger – zpěv, kytara, flétna, Jan Juklík - kytara, zpěv, Jan Fišer - housle, zpěv, Jan Caithaml - baskytara, zpěv, Ondřej Slavík - bicí, akordeon, beatbox, zpěv) vystoupí na Eurotrialogu v Mikulově 25. srpna v 17 hod. Dále zahrají Jasná páka, Už jsme doma + Wolf And Tuba (USA), Jiří Schmitzer, Neruda, Grabben Orchestra (Fra), Circus Ponorka, Krásné nové stroje ad.




Kopie - zrnko
zavřít