LIVE: Rock For People přežil svůj nejdramatičtější ročník

Vydáno 07.07.2012 | autor: redakce

Rock For People letos provázely problémy od začátku do konce. Od přívalových dešťů v nultý den přes bouřky během druhé i třetí noci. Přesto produkční tým dělal, co mohl, aby přítomní nepřišli alespoň o část programu.

LIVE: Rock For People přežil svůj nejdramatičtější ročník LIVE: Rock For People přežil svůj nejdramatičtější ročník


dsc_3085Poslední den na festivalu probudilo návštěvníky opět prudké slunce, které pařilo od brzkého rána. Nebýt všudypřítomného bahna a vlhkých svršků, jako by ani předchozí příšerná noc neproběhla. Většina lidí kontrolovala způsobené škody, stejně jako tým RfP. Ten už ráno vyčíslil částku přes milion korun.

VIP stanové městečko se pomalu začínalo vyprazdňovat, mnozí se rozhodli festival opustit dříve, než měli v plánu. Jedním z důvodů byl také fakt, že se na Hradec Králové řítila další bouře, která měla být ještě silnější než ta čtvrteční.

Organizátoři se přesto rozhodli v programu pokračovat a těm, kteří si zakoupili vstupy pouze na čtvrteční den, nabídli jako kompenzaci možnost zůstat na festivalu další den zdarma. Těžko říct, zda pro ty, kteří přijeli na Faith No More či Refused, byl koncert například Crystal Castles adekvátní náhradou, ale v momentální situaci to bylo asi to nejlepší řešení.

Páteční line-up se tak rozběhl podle plánu. Na hlavním pódiu ho zahájili rakouští From Dawn To Fall, a i když se na popoledním slunci skoro nedalo vydržet, kdo se o to pokusil, neprohloupil. Na Youtube stage mezitím bojovali o pozornost nejlepší finalisté letošního ročníku Českého Youtube festu Pankix a Bek Ofis.

From Dawn To Fall mezitím vystřídal americký punkrock H2O. Respekt těm, kteří vydrželi v kotli, takový koncert si v tom horku mohli vážně vychutnat jen ti nejotrlejší. H2O poté uvolnili prostor pro The Architects, a ti vzhledem k omezení programu patřili v pátek mezi to nejlepší, co jste mohli na festivalu slyšet.

dsc_3406Druhá největší stage v té době patřila českým interpretům. Mandrage vystoupili i přes vedro narvaní do svých kostýmků a la My Chemical Romance, ale soudě podle ječení fanynek, které jsem slyšela až z press stanu, uspokojili své příznivce zborcené potem, pivem a bahnem pod pódiem. Následující Support Lesbiens sice ještě stihli dohrát svou show do konce, ovšem v té době už počasí dostávalo lehký opar a zdálo se, že se proroctví o bouřce skutečně naplní.

Vypsaná fixa byla pak na chvíli poslední, která na hlavním pódiu a vlastně v celém areálu vstoupila. Dohrát se už nepodařilo ani nadějím pražské scény A Banquet, jejichž Red Bull Tour Bus Stage patřila mezi ty nejméně stabilní.

dsc_3870Netrvalo dlouho a nad areál se přihnala další bouřka. Organizátoři přerušili program a snažili se opět návštěvníky evakuovat na bezpečná místa buď mimo areál, nebo do hangárů. Šance odjet však byla nulová, v okolí hrozily padající větve a stromy.

Ačkoli to vypadalo, že tentokrát už bude po všem nadobro, týmu RfP se podařilo téměř neskutečné a program po skončení bouřky v provizorních podmínkách pokračoval. Fanoušci sice přišli o koncert Irie Révoltés, ale ti, kteří se těšili na Crystal Castles, Davida Kollera, Dreadzone nebo Horkýže Slíže, však nemuseli litovat, že vydrželi.

Pro lidi, nemajíce internet v mobilu, bylo poněkud složitější se v náhradním programu a přesunech zorientovat, obecně vzato ale patří pořadatelům respekt a dík za zvládnutí situace. Snad si tento ročník vybral všechny škody a ten příští bude o to lepší...

text: Marta Pušová, foto: David Karas


0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít