Elán

Vydáno 11.07.2012 | autor: Dominik Pavliš

Elán je slovenská pop-rocková kapela, v jejímž čele stojí frontman, baskytarista a zpěvák v jedné osobě Jozef „Jožo“ Ráž. Skupina byla založena roku 1968 Václavem „Vašem“ Patejdlem, který je další výraznou osobností slovenské hudby. S Rážem dlouhou dobu tvořili neodmyslitelnou dvojici (v roce 1985 odešel Patejdl na soukromou dráhu, ze které se o 11 let později do Elánu vrátil).

V té době byli členové skupiny v pubertě a jejich věk byl v průměru 14 let. Začali hrát po různých klubech a restauracích a tímto způsobem si postupně získávali renomé. Do podvědomí širší veřejnosti se dostali začátkem 80. let, když na největší československé hudební soutěži Bratislavská lyra ’80 získali Střibrnou lyru se svou skladbou Kaskadér. V desetiletém obdobím od 1981 – 1991 vydal Elán 10 velice úspěšných alb a vypracoval se na jednu z nejpopulárnějších kapel Československa.

Mezi největší hity, které skupina kdy natočila se řadí například Láska moja, Neviem byť sám, Kočka, Zaľúbil sa chlapec, Amnestia na neveru, Nie sme zlí, Jedenáste prikazanie, Smrtka na pražskom orloji, Tanečnice z Lúčnice, Sestrička z Kramárov, Stužková a další. K některým z nich byly natočeny na tu dobu nevšední videoklipy. Vyjímečným byl i velice propracovaný grafický styl desek a to včetně loga skupiny, které navrhl karikaturista Alan Lesyk.

V roce 1999 utrpěl Jožo Ráž vážnou nehodu. I přes to je skupina dodnes aktivní a vyprodává koncerty. Mezi jejich největší patří show z roku 2003, kdy se obřího koncertu na Letenské pláni zúčastnilo přibližně 75 000 diváků. V roce 2010 se jim podařilo vyprodat O2 Arenu a v září 2007 se kapele podařilo prorazit i ve Spojených státech, když vystupovala v Carnegie Hall.

Skupina vydala přes 20 slovenských a 5 anglických alb. V Česku a na Slovensku se jich prodalo více než 4 milióny kusů.

 

Diskografie:

Ôsmy svetadiel (1981)
Nie sme zlí, Kamikadze lover (1982)
Elán 3 (1983)
Nightshift (1984)
Hodina slovenčiny, Schoolparty (1985)
Detektívka (1986)
Neviem byť sám, Missing (1987)
Nebezpečný náklad (1988)
Rabaka, Midnight in the city (1989)
Netvor z čiernej hviezdy Q7A (1991)
Legenda 1, Legenda 2 (1992)
Hodina angličtiny (1994)
Hodina nehy (1995)
Classic, Hodina pravdy, Legenda 3 (1997)
Legenda 4, Elán Unplugged (1998)
Jožo… (1999)
Láska je stvorená, Legenda 5 - Posledná… (2000)
Otazníky/Všetko čo máš, Neviem byť sám (2001)
Elán 3000 (2002)
Tretie oko (2003)
Elán: Megakoncert (2004)
Unplugged - NY Carnagie hall (2007)
Anjelska daň (2010)
Živých nás nedostanú (2014)

zavřít