LIVE: Mighty Sounds - Frank Turner se stal hřebem festivalu

Vydáno 16.07.2012 | autor: redakce

Už po osmé se 13. července otevřely hudebním fanouškům brány festivalu Mighty Sounds, který se před pár lety přesunul na letiště Čápův dvůr u Tábora. Letos byli hlavními hvězdami Gallows, Frank Turner, Irie Révoltés či Inner Circle.

LIVE: Mighty Sounds - Frank Turner se stal hřebem festivalu LIVE: Mighty Sounds - Frank Turner se stal hřebem festivalu


067 mightyV pátek si přišli na své jak milovníci reggae, tak příznivci tvrdší muziky. Ty první uspokojil koncert Itala Alborosie, ti druzí se mohli vyřádit při show představitelů newyorského hardcore Biohazard. Kapela se na pódia vrátila po několikaleté pauze, ta jim však na elánu ani potřebě vykřičet zlost do světa neubrala. Jejich příznivci se tak dočkali jejich klasického ostrého hardcoru a tvrdých kytarových riffů.

I když pořadatelé Mighty Sounds dbají na to, že na festivalu převažují zahraniční kapely, dost těch českých se na program přece jen dostalo. Jednou z nich byli v pátek Prague Conspiracy, kteří na Mighty vystupují každoročně, tentokrát to však bylo poprvé s novou zpěvačkou Anetou Galisovou, která nahradila Marianu. Prague Conspiracy se v poslední době ubírají trochu jiným hudebním zpěvem a rockerka Aneta se svým hlasovým projevem a divokou vizáží do kapely skvěle zapadla.

10_MIGHTY_SOUNDS_8_POLE_DANCEPro ty, kdož chtěli opravdu pořádnou podívanou, se mezitím na jedné z hlavních stageí připravili Bloodsucking Zombies From Outer Space. Rakouská parta s děsivým nalíčením sice vypadala, že zbourá podium a pochutná si na mozcích odvážlivců, kteří na jejich koncert dorazí, nakonec však šlo o melodické psychobilly. Pro ty, kteří ještě neměli dost, následoval koncert českých Discoballs a francouzských La Fanfare En Pétard, program pak na Cool Stage uzavřeli La-Boum.

Sobotu provázel chvíli déšť a mrholení, žádná apokalypsa a lá Rock for People se z počasí však naštěstí nevyklubala. Ten večer si jistě málokdo nechal ujít koncert Inner Circle, jamajských reggae stálic, už jen proto, aby si třeba mohl zavzpomínat na devadesátá léta a jednu z jejich největších hitovek té doby A la la la la long. Kdo chtěl pořádné ska, dočkal se s příchodem The Locos, před nimiž vystoupili ještě Real Mckenzies se svým keltským punkem. Mezitím na malé Cool Stagei zahráli čeští NiceLand a poprvé představili obměněnou sestavu s novým bubeníkem a kytaristou.

Areál Mighty Sounds každoročně nabízí návštěvníkům i další vyžití kromě muziky. Plochu lemují stánky s jídlem a oblečením jako na každém jiném festivalu, navíc tu ale byly například skateboardové exhibice nebo ukázky tance u tyče. Kdo si potřeboval odpočinout, mohl zavítat do monstrózní Monster Stage, kde se střídali DJs a probíhaly autogramiády a setkání s interprety.

Nedělní počasí přes den nebylo k návštěvníkům zrovna vstřícné, zima a vlezlý déšť oddalovaly návrat do areálu. V programu lákali slovenští From Our Hands a chvíli po nich čeští Shogun Tokugawa. Na hlavní stagei nemohli chybět samozřejmě Pipes & Pints s nezkrotným frontmanem Mikem Syco.

063 mightyHřebem nejen večera, ale celého Mighty Sounds se stal britský písničkář Frank Turner, který s kapelou za zády poslal do lidí svůj folk-punkový set. Ač by se mohlo zdát, že je pro tento žánrový festival hudba, již Turner dělá, trochu mimo mísu, opak byl pravdou. Turner měl pod pódiem kotel příznivců, kteří sborově zpívali jeho texty a po přídavku, na který se Turner vrátil bez kapely jen s akustickou kytarou a odehrál cover songu I Want To Break Free od Queen, se jen pomalu rozcházeli a mířili na druhou hlavní stage. Tam už to rozjížděli další headlineři Gallows a naservírovali přítomným pořádnou nálož nefalšovaného hardcoru. 

Kdo byl letos na Rock For People a litoval, že kvůli nepřízni počasí přišel o koncert Irie Révoltés, mohl si to vynahradit na Mighty, protože vystoupili bezprostředně po Gallows. Pro vytrvalce zahráli v závěru večera Sonic Boom Six, poté už se program definitivně uzavřel. Tak zase napřeskrok...

text: Marta Pušová, foto: Petr Tibi, Lenka Tarkayová 

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít