Serj Tankian spáchá svoje Harakiri v Praze, těšte se na říjen

Vydáno 19.07.2012 | autor: redakce

Serj Tankian svoji domovskou kapelu System Of A Down v poslední době hodil az hlavu, sólové kariéře se však věnoval naplno. Před několika dny představil třetí novinku Harakiri, kterou v říjnu přiveze do Prahy.

Serj Tankian spáchá svoje Harakiri v Praze, těšte se na říjen Serj Tankian spáchá svoje Harakiri v Praze, těšte se na říjen


2dc55114_resizeJeho předešlé album Imperfect Harmonies z roku 2010 bylo jeho druhým sólovým počinem a setkalo se s příznivým posluchačským i kritickým ohlasem. Serj, někdejší člen System Of A Down, si produkoval všechny sólo desky sám (první Elect the Dead z roku 2007,druhé Imperfect Harmonies i nový opus Harakiri) ve svém domácím studiu v Los Angeles.

Nyní zkusil trochu jiný přístup i způsob skládání. "Používal jsem Apple iPad jako nástroj na skládání. Navrhl jsem si tři věci, které se objeví na desce.Nový způsob skládání přináší nečekané výsledky," říká Serj. Na albu se objevují i Serjovi spoluhráči z doprovodné kapely The F.C.C. - Dan Monti hraje na kytaru, Mario Pagliarulo na basu a Troy Zeigler na bicí. Monti také pomáhal s mícháním a plnil společně se Serjem povinnosti zvukového inženýra. Mastering měl na starost Vlado Meller (Metallica, Red Hot Chili Peppers, Kanye West).

Většina skladeb z Harakiri vznikla v roce 2011, který Serj popisuje jako "nejnáročnější a nejproduktivnější rok mého celého života." V lednu měl v Bostonu premiéru muzikál Prometheus Bound, ke němuž Tankian složil hudbu, a v témže roce vyšla jeho druhá sbírka poezie Glaring Through Oblivion. Byl na turné se System Of A Down ve třech světadílech, vystoupil s Opera Orchestra v Jerevanu v Arménii a poprvé v Libanonu s Lebanese National Symphony Orchestra. Po návratu do USA dokončil hned čtyři (!) alba: jazzovou desku, dále elektronickou nahrávku, na níž se podílel jeho přítel Jimmy Urine z Mindless Self Indulgence, kompletní klasické symfonie nazvané Orca a svou novou rockovou desku.

Přečtěte si recenzi alba Harakiri.

"Rok 2011začal ohněm. Někdo v městečku Piha na Novém Zélandu odpaloval ohňostroj, který přistál u mého souseda a zapálil celý vršek. Tehdy jsem si říkal, že to bude pekelný rok a taky že to byl," říká Serj. " Po pěti dnech se začaly objevovat divné zprávy o hromadných úhynech ptáků a ryb po celém světě. To bylo pro mě znamení. Spousta tvorů na Zemi začalo páchat masivní hara-kiri. Tuší snad, že má něco v budoucnosti přijít? Týká se to udržitelnosti planety Země? A ten den jsem začal skládat věci na mou novou desku."

"Ta deska se naprosto liší od všeho, co jsem kdy natočil. Je to mnohem větší jízda a víc punk s vlivy goth hudby a elektroniky osmdesátých let, dynamicky to sahá od těžkého rocku k velkým melodickým písničkám. Textově se album dotýká osobních, politických a filozofických témat. Je tam duchovno, humor a láska."

Serj Tankian v souvislosti s vydáním svého nového alba absolvuje Harakiri World Tour, v jehož rámci se představí pražskému publiku 24.října od 20 hod. v pražské Lucerně. 



zdroj: TZ, map 


toterj
zavřít