ROCKBLOG: Free Randy Blythe?!

Vydáno 22.07.2012 | autor: redakce

Kauza frontmana Lamb Of God Randyho Blythe stále není u konce. Po zaplacení kauce zpěvák, který před dvěma lety údajně napadl na koncertě fanouška, který na následky zranění zemřel, i nadále zůstává ve vazbě v Praze, proti čemuž protestují nejen fanoušci kapely, ale i řada jiných známých interpretů. Na čí stranu se stavíte vy?

ROCKBLOG: Free Randy Blythe?! ROCKBLOG: Free Randy Blythe?!


rock_blog

randyO kauze frontmana kapely Lamb Of God už toho bylo napsáno víc než dost. Ačkoliv všichni dle mého názoru tento případ alespoň zaregistrovali, protože jej mimo jiné řešila média včetně bulvárních, pokusím se na začátek shrnout fakta.

Koncem června zatkla česká policie na pražském letišti Randyho Blythe. Kapela měla na ten den naplánovaný koncert v Praze, který kvůli tomuto musela samozřejmě zrušit.

Důvodem byl incident z května roku 2010, kdy při koncertu Lamb Of God v pražském klubu Abaton Randy údajně napadl fanouška, který vylezl na pódium. Mladík na následky zranění po několika týdnech zemřel.

Do dnešního dne sedí Randy ve vyšetřovací vazbě na Pankráci, protože ačkoliv advokát zaplatil kauci, státní zástupce propuštění z vazby zamítl. Čerstvou zprávou je, že Randyho advokát nabídl zdvojnásobení kauce, nicméně i přesto to nemusí znamenat, že Randy bude z vazby propuštěn.

Toť vše k faktům. Nehodlám řešit spekulace, jestli toho kluka Randy dusil, škrtil, dal mu pěstí, skopnul z pódia, nebo jen pomáhal ochrance, která tu „nakládačku“ fanouškovi dala sama; nechci polemizovat o tom, kde se stala chyba (kluk neměl na pódiu co dělat, byl opilý, selhala ochranka atd.). Pravda se nakonec ukáže, jako ostatně vždy.

Vrtá mi hlavou jiná věc, která mě nakonec po několika týdnech přiměla k napsání tohoto článku. Nejdříve to byly rozlícené reakce fanoušků kapely, což je sice na jedné straně pochopitelné, na straně druhé ovšem – ten mrtvý kluk má jméno. Není to netopýr, kterému někdo na pódiu ukousnul hlavu, protože si ho spletl s umělou hračkou; není to panenka, kterou někdo při své horror show rozmlátil sekerou na hadry. Tenhle kluk, Dan, byl fanouškem kapely. Přišel na koncert, vylezl na pódium, stejně jako to dělá spousta lidí, a měl smůlu. Randy nemá lidi na pódiu rád.

226437_logPo pár dnech se na Twitteru začala množit prohlášení typu „Free Randy Blythe“. Vznikla speciální trika, fanoušcibpodepisovali petici za to, aby Randy byl z vazby propuštěn. Když se pak k případu začaly vyjadřovat hvězdy, jako např. David Draiman, Cristina Scabbia, Mike Portnoy a další a další, začalo viditelně přituhovat. Takže nejen akce „Free Randy Blythe“, ale také dopis na Ministerstvo zahraničí USA, petice do Bílého domu, výkřiky „Randy byl křivě obviněn“, „Bojkotujte vystoupení v České republice, nedodržují se zde lidská práva“, „USA kašle na své nevinné občany“, protože se mimo jiné americké úřady k případu vyjádřily frází ustálenou a vše a nicneříkající frází „no comment“...

Děláte si legraci?! Zkuste být aspoň trochu profesionální! Chápu, že Randy může být váš kamarád, možná ho znáte jako milého chlapíka, který by ani mouše neublížil. V Praze ale někomu ublížil! Jestli za smrt Dana může on sám, nebo ne, se prostě MUSÍ prokázat! A jak jinak zajistit, aby se cizí státní příslušník dostavil k výslechu, než tak, že ho policie zatkne a vsadí do vazby na území státu, ve kterém se ten průšvih stal? Vždyť oni ho přece pustí! Myslíte si snad, že ve vazbě sedí lidi jen tak? Že se tam člověk dostane jen z důvodu, že se nelíbí policajtům? Nebo dokonce (jak jsem někde četla), že česká policie nemá ráda metal a na Randyho si zasedla?

randyliveChápu, že neumíte česky a k informacím se dostáváte hůře, můžete je mít dokonce i zkreslené, chyby v překladech se prostě stávají. Každému z vás bych ale doporučila podívat se nejdřív na pár videí, načíst recenze z inkriminovaného koncertu z roku 2010 (což půjde kvůli neznalosti češtiny asi velmi těžko, to uznávám…) a teprve potom tvrdit, že víte, jak to je. O co vám jde? Vy se přece nepotřebujete zviditelnit; proč se připojujete k něčemu, o čem víte jen z jednoho zdroje?  Nejste tak trošku součástí stádečka, proti kterému jinak tam vehementně bojujete?

Uvědomujete si vůbec, že zemřel člověk? Že to byl fanoušek kapely, který si jen přišel užít koncert? Že VY jste tu pro nás (i když máte možná mylný pocit, že MY jsme tu pro vás)? Kde byste byli bez nás? Neoperujte prosím Dimebagem, extrémy se někdy prostě stávají, i když je to smutné. Lidi na pódium lezli, lezou a lézt budou; bez toho by to nebyl správný rokenrol. Chápu, že to někdy může být nebezpečné, znám to z vlastní zkušenosti; dovolím si ale tvrdit, že pokud chci, dostanu člověka z pódia bez toho, abych se ho dotkla.

Copak budete říkat, až (možná) policie rozhodne, že je Randy vinen? Hmm, to by mě opravdu zajímalo… Budete si veřejně sypat na hlavu popel, přestanete se s ním kamarádit, bude Twitter plný prohlášení typu „odvolávám, co jsem odvolal“? Já se nechám překvapit a možná se budu se škodolibostí sobě vlastní dobře bavit.

Jen taková technická na závěr: Co kdyby se tento případ netýkal někoho vám blízkého? Kdyby to byl někdo, kým například opovrhujete? Chovali byste se stejně? Nebo – co kdyby Dan byl váš kámoš, brácha, kolega? Přemýšleli jste o tom takhle?

text: Veronika Mandincová, foto: archiv 


randy  kopie 2

 

zavřít