LIVE: Rancid ukázali pot, smrad a zkurveně dobrej punkrock

Vydáno 25.07.2012 | autor: redakce

Rancid si v pondělí 23. července odbyli v Praze svoji koncertní premiéru. Ač punk až na kost, místem konání se stal honosný Velký sál v Lucerně. A jaké to bylo?

LIVE: Rancid ukázali pot, smrad a zkurveně dobrej punkrock LIVE: Rancid ukázali pot, smrad a zkurveně dobrej punkrock


dsc_0005-rancidRANCID
Lucerna, Praha
23. 7. 2012


I když je to už hodně dávno, co jsem si odbyl své osobní punkrockové období v prostředí squatu Milada, očividně jsem nebyl sám, kdo na koncert Rancid v Čechách čekal řadu let. Kalifornská čtyřka, kterou založil uznávaný hudebník a producent Tim Armstrong, konečně zavítala do Čech v rámci celosvětového turné, které pořádá na počest svého dvacetiletého výročí.

Už při příchodu do Velkého sálu Lucerny bylo jasně poznat, co udělá dva a půl tisíce pankáčů se slavným místním ventilačním systémem. Než se člověk prokousal frontou na pivo, bylo po předkapelách. Napětí se ale dalo krájet a i přes naprosto otřesný zvuk prvních skladeb se rozjel solidní kotel sahající skoro do poloviny sálu. Špatný zvuk fanouškům znajícím texty do posledního písmene radost nezkazil. Jednoho z nich si dokonce Armstrong vytáhl na podium, aby skladbu dozpíval za něj.

dsc_0017-rancid-2 dsc_0026-rancid-2


Výběr skladeb z aranžérsky propracovaných desek dokázali Rancid naživo ve čtyřech zahrát naprosto sebevědomě a bez jakýchkoliv problémů. Ba naopak, jejich stadiónové refrény díky úžasnému spojení s publikem nabývaly neskutečně na objemu, až běhal mráz po zádech.

Místo pro tenhle koncert bylo v době letních open-air akcí možná zvoleno nevhodně, na druhou stranu to byl ale punk se vším, co k němu patří. Dalo by se taky říct - lepší Rancid v Lucerně, nežli Refused v letadle.

dsc_0031-rancidRancid stojí spolu s The Offspring a Green Day za poslední významnou vlnou světového punkrocku, ale na rozdíl od ostatních jmenovaných zůstávají podobně jako NOFX věrni svým kořenům, které zasahují do žánrů původního punkrocku, hardcore punku, ska punku a street punku. Díky brilantní autorské a producentské práci jsou však jejich skladby stále aktuální (zejména větší množství skladeb z přelomové desky ...And Out Come the Wolves (1995)). I přes nehostinné prostředí zaplněné Lucerny tak byla atmosféra jedinečná. Vzhledem k tomu, že se kapela podle svých slov chystá na dalších dvacet let hraní, uslyšíme, co přinese chystané album, a doufám, že se ukážou dříve, než při oslavě čtyřicátého výročí. 

Setlist: Roots Radicals, Radio, St. Mary, Journey to the End of the East Bay, Maxwell Murder, Last One to Die, East Bay Night, Dead Bodies, The 11th Hour, I Wanna Riot, Red Hot Moon, Hooligans, Old Friend, Nihilism, Black & Blue, Salvation, Bloodclot, Rejected, The Way I Feel, It's Quite Alright, Lock, Step & Gone, Olympia WA., The Wars End, Something in the World Today, Adina, Hoover Street, Fall Back Down, Time Bomb, Tenderloin, Listed M.I.A., Ruby Soho 



text: Koulič, foto: Vojta Florián

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít