ROCKBLOG: Jak se mi zdálo o letní olympiádě v Praze

Vydáno 14.08.2012 | autor: redakce

Letní olympijské hry v Praze skončily. Dozněly poslední tóny závěrečného ceremoniálu, jen na temné noční obloze se ještě rozplývá kouř, který tu zbyl po raketách ohňostroje. Necháme chvíli zaznít to ticho, které nepotřebuje reklamu, a pokusíme se popsat velkolepý zážitek, který nám závěrečný akord pražského sportovního vyvrcholení nachystal.

ROCKBLOG: Jak se mi zdálo o letní olympiádě v Praze ROCKBLOG: Jak se mi zdálo o letní olympiádě v Praze


pralympiada„Vzpomínám si, kolik záludných posměšků se sneslo na mou hlavu, když jsem ještě jako primátor našeho krásného města poprvé navrhnul, že se Praha bude ucházet o pořadatelství olympiády,“ řekl iReportu premiér Pavel Bém. Premiér se do četné lóže do posledního místa těžkooděnci obsazeného Edenu dostavil krátce poté, co po jedné noze vyskákal na Říp. „Závěrečný ceremoniál ukázal, kam dokráčela naše krásná země. Moc jsem si to užil.“

Režie závěrečného ceremoniálu sportovního svátku se ujal Jiří Adamec, který vystřídal původně navrženého Zdeňka Trošku. Troška si v současné době odpykává časově neomezený trest za homosexualismus v převýchovném táboře Ostrava – Stodolní.

Adamec show pojal v nejlepší tradici domácí estrády. Moderování se ujaly ostatky Jiřího Wimmera a s Jiřím Babicou vytvořily jednu z nejoriginálnějších pódiových dvojic, což museli uznat i přizvaní kritici, obsluhovaní v novinářské lóži statnými a pohlednými příslušníky jednotek zvláštního určení (URNA).

Divákům doslova vyrazila dech hned úvodní směsice hitů v podání tria. Jako odvážný, ale podle spontánních reakcí publika úspěšný krok se ukázalo zařazení známé písně Aleluja od kapely Mistříňanka.

„Tak určitě, je vidět, že česká muzika má kvalitu, takže naše písničky přebírají i americký zpěváci,“ uvedl dramaturg programu Slávek Boura s narážkou na Leonarda Cohena, který hezkou českou polku Mistříňanky zařadil do svého repertoáru.

Týmu okolo Jiřího Adamce vyšel i další bod programu. Zkušený režisér vsadil na střídání zklidněných a bouřících pasáží, určených pro mladší diváky. Právě proto se na jeviště po Mistříňance dostala oblíbená budovatelská formace Noční směna s vlastní verzí duchovní písně populárního bluesmana Dr. Albana.

Pak už přišly velké chvíle národního umělce Michala Davida, který si pro svoje první vystoupení úžasného veřera oblékl slušivý smoking, čímž se vysvětlil výskyt nahatého pingla poblíž dámských toalet.

Epileptickými oplodňováky vyčerpané publikum uvítalo, když se na výpadkem proudu ztemnělém jevišti objevil jeden z našich nejpopulárnějších pěveckých párů Jarek Bartoš – Iveta Šimková a dokázal, o kolik koňských délek je naše umění před zámořským. Zatímco Spice Girls na olympiádě v Londýně zazpívaly falešně naživo, Iveta s Jarkem ukázali, že falešně lze zpívat i na playback.

S blížícím se finále závěrečného ceremoniálu dostávali diváky do varu nejprve Rapmasters, po nich se publiku do uší zahryzl brutální nářez death metalové skupiny Damiens. Drsným rockem přispěly i české Spice Girls, které režiséru Adamcovi a dramaturgu Bourovi doporučil odborník z nejpovolanějších.

Závěr show, po které diváky do přistavených antonů doprovázely ochotné hostesky z Vězeňské služby České republiky, nemohl patřit nikomu jinému, než mistru Davidovi, který v doprovodu dětského sboru zazpíval státní hymnu a já se mohl probudit.




text: Ondřej Fér 


926725_praha-olympiada

 

zavřít