Portál YouTube se stává největším světovým pódiem

Vydáno 15.08.2012 | autor: redakce

Hudební průmysl si dnes už svoji existenci bez YouTube kanálu ani neumí představit. Právě tady se "našly" hvězdy jako Justin Bieber nebo Xindl X. I proto se YouTube přezdívá největší pódium na světě.

Portál YouTube se stává největším světovým pódiem Portál YouTube se stává největším světovým pódiem

 

DJ WichYouTube už dávno není jen místo, kam lidé ukládají a kde sdílí svá vtipná videa. Slávu kýchajících pand už zastínili jiní. Své o tom ví i Justin Bieber, který na YouTube už nějaký čas boduje s jedním ze svých největších hitů Baby. Počet zhlédnutí hovoří za vše. Přesto o něm zpočátku vůbec nikdo nevěděl. Jeho kariéra totiž začala pouhým nahráváním domácích videí na YouTube, kde si ho pak všiml manažer Scooter Braun. Na českém YouTube zabodoval v počátcích své kariéry i písničkář Xindl X, který u publika uspěl zejména se songem Anděl.

Za pouhou minutu se na YouTube objeví 72 hodin nových videí. Z pouhého pokusu o stránku, kde měli přátelé sdílet svá videa, se nakonec stal úspěšný gigant, který nedělá rozdíl a nabízí prostor všem. Na podzim roku 2008 byl portál lokalizován také do češtiny, což vyvolalo daleko větší zájem domácího publika.

Hranice možností se neustále posouvají o kousek dál. Na YouTube už dnes můžete také vydělávat. O tom, že ten správný obsah může přilákat řady fanoušků a jediné video dokáže u publika vyvolat takovou reakci, že doslova obletí celý svět, už není pochyb. Pokud jste tedy úspěšní a zapojíte se do tzv. YouTube Partnerského programu, na svých videích si můžete také finančně přilepšit. Program totiž tvůrcům umožňuje "monetizovat talent" prostřednictvím online reklamy, kterou inzerenti chtějí u videí v Partnerském programu zobrazovat.

Touto cestou se vydali už i někteří čeští tvůrci a hudebníci. Mezi ty nejznámější patří i česká DJská jednička Wich, který se DJingu věnuje od roku 1998. Ve stejném roce vzniká i skupina Indy&Wich, která na českou hiphopovou scénu vstupuje s debutem My3. V poslední době se Wich pustil do spolupráce s Ektorem. Vypadá to, že na podzim vyjde jejich první společná deska, která se bude jmenovat Tetris. Partnerský kanál má také další z českých hiphopových tvůrců, a to Vladimir 518, který stojí za labelem BiggBoss. Proslavil se také působením v PSH, se kterými vydal dvě desky. V roce 2008 zaznamenalo úspěch jeho sólové album Gorila vs Architekt.

Hudební obsah se pro své fanoušky rozhodlo zpřístupnit také vydavatelství Supraphon. „Internet má v současné době pro hudební videa minimálně stejný ne-li větší význam než televize. YouTube je centrem videa na internetu, a proto jsme partnerství s ním cítili jako naprostou prioritu. Spolupráce nám přinese větší kontrolu a přehled o užívání audio i video obsahu námi zastupovaných interpretů a další možnost jeho monetizace," uvádí za Supraphon jeho New Business Manager Antonín S. Milata. Tento partnerský kanál navíc využívá také inovativní možnosti ochrany autorských práv. Jedná se o technologii Content ID.

zdroj: TZ, map

zavřít