RECENZE: Stratovarius natočili labutí píseň pro odcházejícího bubeníka

Vydáno 17.08.2012 | autor: redakce

Loni pořízený živák z finského Tampere, který v obrazové verzi značí live DVD debut power metalových Stratovarius, se zároveň stal labutí písní letité opory souboru – bicmana Jörga Michaela.

RECENZE: Stratovarius natočili labutí píseň pro odcházejícího bubeníka RECENZE: Stratovarius natočili labutí píseň pro odcházejícího bubeníka


stratovariusSTRATOVARIUS
UNDER FLAMING WINTER SKIES

Edel / earMUSIC / Mystic Production
20 trax / 102:25 min

Jelikož k rozchodu došlo v dobrém a Jörg nadále zůstává nehrajícím členem týmu, je nahrávka dedikována právě jemu a v bookletu naleznete i přepis rozhovoru s odpadlíkem, ohlížejícího se za další končící érou v historii kapely. Nehledě na přelomy však Stratovarius předkládají všechna nezbytná žánrová klišé: chytlavé melodie, vysoko položený zpěv Timo Kotipelta, četná nakadeřená kytarová sóla a především neutuchající svižné tempo, které zasáhlo i coververze Burn od Deep Purple a Behind Blue Eyes z repertoáru The Who.

Čest výjimkám typu členité Visions či Winter Skies, která sama o sobě není zrovna zázrak, ale do jisté míry monotónní úprk alespoň trochu krotí. Prostor zbyl rovněž pro samostatné exhibice kytary, basy i kláves, ovšem na bicí se pohříchu nedostalo (nepočítáme-li krátkou epizodu v Black Diamond). Přitom obzvláště v případě tlustých strun Lauri Porry nejde o kdovíjak dech beroucí a při domácím poslechu záživnou záležitost. Výborné zvukové sejmutí koncertu naopak zajisté netřeba zdůrazňovat.

Stratovarius již v minulosti přečkali nejeden významnější personální kotrmelec a tak je nepochybné, že změna bubeníka kapelou neotřese. Berme tedy tohle standardní album především jako příjemnou vzpomínku na léta s Michaelovým pohonem a pomyslné předání štafetové paličky Rolfu Pilvemu, který počátkem letošního léta obsadil uvolněný post.

BEST TRAX:
Under Flaming Skies, Paradise, Hunting High And Low
ZKUS TAKY: Revolution Renaissance – Trinity, Sonata Arctica – Stones Grow Her Name, Hammerfall – Infected



text: Daniel Folprecht
4/7



0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít