Hrady.cz: Trápí nás počasí, ale prodávají se slamáky i pláštěnky

Vydáno 21.08.2012 | autor: redakce

Festivalový maratón Hrady.cz se pomalu chýlí ke konci, a tak můžeme rekapitulovat. Osm open air akcí v podhradí českých a moravských památek znamená, že i letos tento putovní festival probíhá každý prázdninový víkend. O dramaturgii, počtu návštěvníků a plánech do budoucna jsme mluvili s hlavním organizátorem Michalem Šestákem.

Hrady.cz: Trápí nás počasí, ale prodávají se slamáky i pláštěnky Hrady.cz: Trápí nás počasí, ale prodávají se slamáky i pláštěnky

DSC_5206Tomáš Klus na Kunětické hořeJak hodnotíte letošní Hrady.cz? Je něco, co vás nepříjemně zaskočilo, s čím jste nepočítali - i po sedmileté zkušenosti s festivalem?
Letošní ročník festivalu je bezesporu nejúspěšnější z dosavadní historie. Trápí nás samozřejmě počasí, resp. ty strašlivé výkyvy, kdy si návštěvníci mohou s výjimkou sněhu „užít“ během jednoho dne celou škálu – od tropického vedra, přes vichr a průtrž mračen až po nočních deset stupňů. To musí vadit každému snad s jedinou výjimkou. Na festivalu máme jednoho prodejce, který provozuje stánek s takovým mixem slunečních brýlí, slamáků a pláštěnek. Je zvyklý, že obyčejně mu jde na odbyt pouze jeden typ zboží – když prší, vyprodá pláštěnky a domů si veze hromadu zmoklých slamáků. Když je horko, tak naopak. Letošní léto se mu docela líbí, protože obyčejně vyprodá všechno…

Kdo je dramaturgem Hradů a kteří z účinkujících se tobě osobně letos nejvíc líbili?
Program dává dohromady hlavně kolega Viktor Souček a já dělám takovou zejména ekonomickou korekci. Osobně mě letos nejvíce baví Mig 21 a Visací zámek.

svihov-149_20120722_1460698466Visací zámek na ŠvihověFestival je zaměřen na rockový mainstream a na zavedená jména. Přesto: nechcete dát za rok ve větší míře prostor i méně známým interpretům?
V programu se vyskytují například skupiny Nebe, Dilated, Mothers´s Angels, Rara Avis nebo loňský a letošní vítěz talentové soutěže České spořitelny „S náma na to máš!“ Proffesor Leopard a W.A.F. Neřekl bych, že jsou to zrovna jména, která plní titulní stránky novin a od rána do večera je hrají nejposlouchanější rádia... Myslím, že prostor pro začínající kapely je přiměřený a dostatečný. Přehlídku amatérských skupin z festivalu Hrady CZ určitě dělat nechceme.

Kapacita některých areálů už skoro nestačí, leckde už to bylo na úkor pohodlí návštěvníků, jak to hodláte řešit do budoucna?
Ano, to je určitě otázka, které se budeme po konci letošního ročníku věnovat. V jednom nebo dvou případech to už letos skutečně začínal být problém. Rozhodně to ale nebudeme řešit podobně jako někteří pořadatelé konkurenčních festivalů – tedy přesunem akcí na nějaká letiště nebo do opuštěných vojenských újezdů či sportovních areálů. Tím bychom pokazili celou atmosféru. Spíše půjdeme cestou změny dispozic jednotlivých areálů, popř. budeme hledat větší louky v okolí jednotlivých památek. Festival Hrady.cz se každopádně bude vždycky odehrávat na hradech a v jejich blízkém okolí.

Vyhrajte vstupenky na poslední festivalové štace – Bezděz a Bouzov!

totosestakOrganizátor Michal ŠestákZdá se, že na moravské hrady chodí méně lidí než na české zastávky festivalu - je to tím, že na Moravě ještě nejste tak zavedení, nebo vidíte jiný důvod?
Jak by řekl klasik – to je špatně položená otázka. Doposud uskutečněné moravské zastávky festivalu Hrady.cz měly obdobnou ne-li vyšší návštěvnost v porovnání s českou částí. Na Moravu jezdíme moc rádi. Je to dokonce tak, že kdyby byly letní prázdniny o týden delší, uvažovali bychom o přidání ještě jednoho moravského hradu v dosud „neobsazeném“ moravském kraji.

Máte zjištěno, kolik z návštěvníků festivalu využije možnost jít se podívat i na samotné hrady?
Ano, samozřejmě. Jedná se o stovky lidí každý víkend. U některých hradů narážíme na kapacitní možnosti jednotlivých prohlídkových tras.

Ještě sice nejsme na úplném konci, ale dokážete už říct, přibližně kolik celkem lidí letos Hrady navštívilo?
V tuto chvíli by bylo předčasné říkat nějaké konkrétní číslo, ale potěšilo nás, že již v polovině turné bylo jasné, že budeme nejúspěšnějším festivalem tohoto léta.

svihov-117_20120722_1865776055David Koller na Švihově svihov-320_20120722_1329198402Vojta Dyk na Švihově


Podíval jste se letos i nějaký jiný festival než jen Hrady.cz? :)
Bohužel, to je úplně bez šance. Celé léto jsem v práci na našich festivalech a jet někam jinam není možné. Po konci festivalu v Rožmberku jsme ovšem se ženou zůstali v Českém Krumlově a zašli na „točnu“ na operu. Bohužel ale Verdiho Rigoletta ukončila po patnácti minutách brutální bouřka… Takže letos prostě smůla.

text: red, foto: Hrady.cz, archiv, Jan Zeman, Tomáš Jeřábek, David Karas


hrad – kopie

 

zavřít