Bob Dylan slaví 50. výročí od debutu vydáním nové desky

Vydáno 29.08.2012 | autor: redakce

Padesát let uplynule od vydaní debutového alba Boba Dylana v roce 1962. Zpěvák se rozhodl oslavit toto jubileum novinkou Tempest, jejíž vydání se chystá na 7. září.

Bob Dylan slaví 50. výročí od debutu vydáním nové desky Bob Dylan slaví 50. výročí od debutu vydáním nové desky

Bob-Dylan1Album Tempest, které produkoval Jack Frost, je v pořadí již 35. studiovým albem zpěváka a skladatele, a navazuje tak na zatím poslední řadové album z roku 2009 Together Through Life. Fanoušci budou mít jedinečnou příležitost poslechnout si celé album zdarma, a to ještě před jeho oficiálním vydáním. Od 4. září bude Tempest k poslechu na iTunes, kde navíc najdeme k objednání nové, speciálně pro iTunes remasterované verze nejznámějších Dylanových starších alb za akční ceny.

Prvním singlem z alba je skladba Duquesne Whistle, k níž byl natočený i videoklip, jehož režie se ujal Nash Edgerton, taktéž tvůrce obrazové podoby singlu Beyond Here Lies Nothing z alba Together Through Life.

Předchozí čtyři studiová alba Boba Dylana byla všeobecně oslavována jako jedna z nejlepších v celé jeho dosavadní kariéře a dosáhla do té doby nedostižných obchodních úspěchů i ohlasů u kritiky. Platinové album Time Out Of Mind z roku 1997 získalo několik Grammy ocenění, vč. Album roku, a i následující Love and Theft pokračovalo v platinových prodejích, sběru Grammy nominací i získání ocenění pro Nejlepší současné folkové album. Modern Times, vydané v roce 2006, se stalo jedním z nejpopulárnějších Dylanových alb vůbec, prodalo se ho celosvětově více než 2,5 miliónů kopií a Bob Dylan za něj získal další dvě ceny Grammy. Together Through Life se pak stalo vůbec prvním zpěvákovým albem, které debutovalo na 1. místě oficiálních prodejních žebříčků, a to nejen v USA a ve Velké Británii, ale i v dalších pěti zemích, čímž překonalo více než miliónové prodeje fyzických nosičů.

Tato čtyři alba spadají do dvanáctiletého tvůrčího rozpětí zahrnující i nahrávku Things Have Changed, napsanou pro film Wonder Boys z roku 2001, který následně získal sošku Oscara i Golden Globe cenu. Dále se pak na pultech v roce 2004 objevila celosvětově úspěšná kniha vzpomínek Chronicles Vol. 1, která strávila 19 týdnů v žebříčku nejprodávanějších knih v New York Times. Nesmíme zapomenout ani na dokument Martina Scorseseho No Direction Home z roku 2005 a Dylanovu úplně první kolekci vánočních koled Christmas In The Heart z roku 2009, jejíž kompletní výtěžek Dylan věnoval světovým charitativním organizacím bojujícím proti hladu.

Letos se Bob Dylan stal držitelem Prezidentské medaile svobody, která je nejvyšším možným vyznamenáním pro civilního občana. V roce 2008 získal speciální Pulitzerovu cenu za "hluboký vliv na populární hudbu a americkou kulturu, a to díky svým lyrickým kompozicím a mimořádné poetické síle." Kromě toho se v roce 1990 stal Dylan držitelem francouzské ceny za umění a literaturu a o deset let později získal švédskou Polar Music Award. Třešinkou na dortu je pak už "jen" několik doktorátů, vč. těch prestižních z univerzit v Princetonu a St. Andrews.




zdroj: TZ, map 

zavřít