Jana Kratochvílová

Vydáno 30.08.2012 | autor: Dominik Pavliš

 

 

Výstřední a kontroverzní zpěvačka, textařka a skladatelka Jana „Uriel“ Kratochvílová se narodila 14. ledna 1953 ve Zlíně. Pochází původem z Moravy a byla první zpěvačkou která v tehdejším Československu zpívala ve stylu rock-reggae. Její image a zpěv je zcela nezaměnitelný.

Již v dětství hrála na housle a jako první houslistka hrála na zahraničních turné. V pubertě však vyměnila housle za bratrovu kytaru. Měla také ráda tanec, a tak léta na gymnáziu protancovala v avantgardní skupině Franka Towena. Působila v divadle Dostavník, zpívala s pražskými trubadúry, se skupinami Variace, Jezinky, Bezinky, Expanze a Jazz Q Martina Kratochvíla. V letech 1976 – 1978 působila v kapele Kroky Františka Janečka a o rok později založila svou první vlastní skupinu Motor.

Neustále měla problémy se svým výstředním zjevem a chováním. To ji přineslo také nepříjemnosti v podobě zákazů hraní a spousta omezení její umělecké dráhy. Na hudebním festivalu v Irsku získala několik ocenění a skutečně emigrovala do Anglie, protože v Československu by ji po návratu čekalo vězení. V roce 1984 se k ní přidal i její přítel Jiří Hrubeš, bubeník kapel Pražský výběr a Žlutý pes. Její desky byly v Československu staženy z prodeje.

V 90. letech natočila několik esoterických, rockových i popových nahrávek pod několika uměleckými jmény (Z. Goddess, Zuru, Heretyka). Zejména se skupinou Illuminati pak jezdila na vystoupení především po Velké Británii – po klubech a alternativních festivalech.

V roce 2003 se společně s Jiřím Hrubešem začali častěji vracet do staré vlasti – se svou novou skupinou Armadeica uskutečnili návrat na klubové a festivalové scény. V roce 2007 přejmenovali kapelu na Illuminati.ca. Kapelníkem je Jiří George Hrubeš, v současné sestavě (2016) účinkují kytaristé David Pavlík, Jan Peš a baskytarista Jan Poky Pokorný. V předešlých letech kapelou prošli například Luba Kaštánek (kytara), nebo Ronoon (kytara) z kapely Imodium. Koncertní show navíc doplňuje dada-trio (a někdy duo) Meta Dance.

Diskografie

Jana Kratochvílová (1980)
Listen and Follow (1981)
Jana Pope - Bohemian (2007)
Z. Goddess - Joy of Transformation (1991)
Z. Goddess - Radiant Tones (1991)
Z. Goddess - Immortality (1992)
Z.Goddess - Power Inside You (1993)
Z.Goddess - Goddess of Desire ( 1994)
Jana Pope & Heval Live (1994)
Illuminati - Anarchists Unite (1994)
Demonterialize (1996)
V stínu kapradiny (Bonton (1997)
S láskou (Bonton (1998)
Law of Illuminati (2002)
Uriel (EMI 2004)
Best of Jana Kratochvílová - Song! Song! (2006)
Magica (2007)
No a co! (To nejlepší & bonusy 1977-2011) (2011)
Imunika Systemica (2014)
Sound Eye Mission (2014)
Matrix Exposeed (2014)
Ritualica (2014)
Spiritica Angelica (2015)
Vánoční Illuminace (2015)

 

Další články interpreta

VIDEO: Jak Kapitán Demo koupil Chapeau Rouge

Video

vydáno 25.10.2017

Hlavní hvězdou 98. narozenin pražského klubu Chapeau Rouge bude 26. října nepochybně česko-italský multimilionář, trendsetter a ikona...

Nejbláznivější kostýmy české hudební scény: Obtloustlý Kapitán Demo, UFO Jana Kratochvílová nebo zářivý Dan Nekonečný

Style

vydáno 27.09.2017

Kostýmy nepatří zdaleka jen k herecké profesi, pomocníkem můžou být i hudebníkům. Jak jinak se originálněji vyčlenit z řady než...

Zdeněk Juračka - Poctivý bigbíťák, který v hudbě miloval pauzy

Smrt si říká rock 'n' roll

vydáno 08.07.2017

Když v pondělí 3. července zemřel ve věku sedmdesáti let kytarista Zdeněk Juračka , odešla s ním relativně nenápadná, ale velmi...

LIVE: Pražský výběr vzdal v Praze poctu Radimu Hladíkovi a předvedl megalomanskou show

Recenze

vydáno 08.12.2016

Výroční koncert Pražského výběru, který nesl název eR…Last Or Forever, byl prezentován jako možná poslední. Jelikož eR je název...

LIVE: VH80: V Lucerně se vzpomínalo na Václava Havla, vystoupili David Koller nebo Jana Kratochvílová

Recenze

vydáno 16.10.2016

Václav Havel by se 5. října dožil osmdesáti let. Před Vánoci si připomeneme již pětileté výročí jeho úmrtí. Na milovaného...

LIVE: Björk na Colours Of Ostrava přitáhla davy. Její koncert pro ně ale nebyl

Recenze

vydáno 17.07.2015

Již počtrnácté vyrostl v metropoli Moravskoslezského kraje festival Colours of Ostrava, který rok od roku láká stále větší...

LIVE: Druhou polovinu Colours ovládli Jamie Cullum a Tomahawk

Recenze

vydáno 23.07.2013

  Po prosluněném čtvrtku a pátku pokračoval program Colours of Ostrava opět pod jasnou oblohou. Návštěvníky festivalu,...

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Jiří "Dědek" Šindelář (74.)

Smrt si říká rock 'n' roll

vydáno 16.02.2013

Nesnáším pohřby. Ale v ten mrazivý lednový den v prochladlém kostele v Čechticích to mělo něco do sebe. Nad stříbrnou rakví...

zavřít