Jean-Michel Jarre

Vydáno 30.08.2012 | autor: Dominik Pavliš

Jean-Michel Jarre Jean-Michel Jarre

Celým jménem Jean-Michel André Jarre se narodil 24. srpna 1948 ve francouzském městě Lyon. Je legendárním hudebním skladatelem a producentem v oblasti elektronické a instrumentální hudby. Je považován za jehodno z průkopníků stylu zvaného New Age a to především v elektronické hudbě, ve které se vyskytují klávesové nástroje. Je synem Maurice Jarre – skladatele filmové hudby.

Na klavír se začal učit již v 5 letech, ale později opustil klasickou výuku na nástroj a vydal se vlastním směrem. Ve svém mládí založil skupinu jménem Mystére IV. Ke konci 60. let našel zálibu v experimentování se smyčkami pásek, rádií a podobnými elektronickými zařízeními. Poté se roku 1968 stal členem uskupení Groupe de Recherches Musicales, do kterého ho přizval Pier Schaeffer a představil mu syntezátory.

O 4 roky později vydal svůj první sólový singl s názvem La Cage a poté dvě alba – Deserted Palace a soundtrack k filmu Les Granges Brulees. Obě v roce 1973. Roku 1976 vydal své významnější album než byly 2 předchozí – Oxygene a podepsal nahrávací smlouvu se společností Polydor. Již zmiňované album Oxygene se považuje za nejvýznamnější a nejdůležitější desku v historii elektronické hudby. Stopa Oxygene part IV. byla vydána jako singl a stala se jedním z nejznámějších kusů elektronické hudby vůbec.

V roce 1978 následoval album Equinoxe, na kterém Jarre zaznamel rozvoj svého talentu. O rok později následovalo vydání koncertu v pařížském Place de la Concorde, na které přišel jeden milion lidí. To mělo za následek také zápis do Guinnessovi knihy rekordů jako největší navštívený venkovní koncert. V říjnu 1981 se stal prvním západním populárním umělcem, kterému bylo uděleno povolení uspořádat koncerty v Číně.

Do roku 1998 byl ženatý s britskou herečkou a fotografkou Charlotte Rampling. V roce 2002 se zamiloval do francouzské herečky Isabelle Adjaniová. O 3 roky později se oženil s francouzskou herečkou Anne Parillaud. Má tři děti: Emilii, Barnabe Southcombe a Davida.

Jarre obdržel mnoho ocenění a uznání. Na svém kontě má 15 studiových alb, několik kompilací, soundtracků k filmům a záznamů z živých vystoupení.

 

Diskografie:

Deserted Palace (1972)
Oxygene (1977)
Equinoxe (1978)
Magnetic Fields (Les Chants Magnétiques) (1981)
Zoolook (1984)
Rendez-Vous (1986)
Revolutions (1988)
Waiting for Cousteau (En Attendant Cousteau) (1990)
Chronologie (1993)
Oxygene 7-13 (1997)
Metamorphoses (2000)
Sessions 2000 (2002)
Geometry of Love (2003)
Téo&Téa (2007)
Essentials & Rarities (2011)

Další články interpreta

RECENZE: Moimir Papalescu roztancuje roboty i pamětníky

Recenze

vydáno 06.12.2012

Gun Dreams, Vanessa, Artcommando, Monobeat, Sundreams, Moimir Papalescu and the Nihilists a Magnetik; to jsou nejznámější projekty...

zavřít