ROCKBLOG: Ignorance je tvoje volba

Vydáno 06.09.2012 | autor: redakce

Řadu muzikantů, kteří přispívají do naší rubriky Rockblog, tentokrát rozšířil Wlado z The Linings, který hned zkraje nastolil vážné téma - problematiku ignorace třetího světa a angažovanost hudebníků v této otázce.

ROCKBLOG: Ignorance je tvoje volba ROCKBLOG: Ignorance je tvoje volba


rock_blog

rouRou Reynolds z Enter ShikariAhoj, já sem Wlado, hraju na kytaru, klávesy a zpívám v kapele The Linings – neznáte? Nevadí – nedá se nic dělat – ale jestli máte chvilku, mrkněte na Facebook a třeba vás to zaujme...

Oslovila mě Marta, což je moje kamarádka a taky se vám tady stará o iREPORT a honí všechny blogery, aby včas odevzdávali svoje blogy, jestli bych nechtěl taky něco napsat, a tak jsem se do toho dal, protože mám Martu rád a psaní mě baví (i když mě nebaví dělat čárky a počítám, že Marta nemá ráda mě, protože to musí opravovat).

Tohle má být asi prvoplánovitě o hudbě, ale snad nevadí ani témata s hudbou spojená spíš okrajově. Chtěl jsem psát o něčem, co mi poslední dobou vadí a vlastně mě k tomu vyprovokoval nejnovější počin zpěváka z Enter Shikari, který si udělal takového levobočka pod značkou ROUT. Natočil svoje EPčko, dal ho na internet s tím, ať si zaplatí kdo chce kolik chce – až sem to není nic zajímavýho. Ale pokud se rozhodnete zaplatit byť jednu libru, tak Rou Reynolds tu libru vezme a dá jí ActionAid, což je organizace, která se snaží pomáhat lidem v zemích třetího světa, ať už jsou to hladovějící, malé děti nebo třeba diskriminované ženy – jasný, jasný – to je nuda, co? Zajímalo by mě, kolik lidí přestalo tenhle blog číst. Ale stranou je tady problém, který docela valná část společnosti odmítá řešit a přehlíží.

ROUT-EP-COVERRou je celkově dost aktivní co se týká politiky – když chvíli zagooglíte, můžete si najít zajímavý projekt StepUp!, který podle mě za pozornost určitě stojí. U nás je situace, co se týká nějaké politické angažovanosti, když to tak nazvu, dost zoufalá. Ok, máme tady Tomáška Kluse, co ho sice něco trápí a zpívá o tom, jak je to tady špatný – ale bez nějaké hmatatelné snahy cokoli změnit nebo náznaku toho, jak tento problém vyřešit. Ale PRko to Tomášovi udělá...

Na druhou stranu je pořád lepší zpívat o tom, že tady něco není úplně v pořádku a nikdo s tím nic nedělá, než vystupovat na halfplayback (přinejlepším) na náměstích v maloměstech na politických agitkách ke guláši a pivu za korunu. Lucie Bílá bude asi navždy spojená s ODSkou stejně jako Michal David s Jiřím Paroubkem... Každý je svého štěstí strůjcem.

Jsou i interpreti, kteří se tady něco snaží dělat a pomáhat. Taková Aneta Langerová – čert vem můj osobní vkus – se tady snaží podporovat projekty, které počítám skutečně pomáhají, ale kolik tady je takových dalších Anet?

ignoranceNeříkám, že zrovna já sem mesiáš co to tady všechno spasí svým názorem a činy – na druhou stranu mi přijde důležitý na to upozornit – nechci, abyste všichni brali svoje kapesné a posílali ho do Afriky nebo abyste vyrazili do ulic demonstrovat. Stačí, když se každý něco si o dané problematice zjistí, než někam napíše svůj názor. Je fajn postnout si na Facebook video KONY2012, ale to z člověka nedělá sociálního aktivistu, který pomáhá vyřešit problém (na tohle téma jsem dokonce nedávno napsal sám písničku, hehe). Nebo prostě být člověk, který si nenechá diktovat názor médii, je schopnej udělat dvě kliknutí a najít si informace, že ty holky z Pussy Riot zase nejsou tak svaté a rozhodně to nejsou úplně učebnicové příklady matek... Čímž samozřejmě nechci říct, že souhlasím s rozsudkem a celým soudním procesem – jen chci ukázat, že nic není tak černobílé.

Zpátky k muzice – tady dole máte přiložené video, které odkazuje na to, o čem sem psal ve třetím odstavci, tak na to mrkněte a doufám, že tohle třeba někoho zaujme a já budu moct zase někdy něco napsat – klidně i o hudbě :-) 



text: Wlado
www.facebook.com/TheLinings 


{vypnoutlink:Lucie}

rou – kopie (2)
zavřít