LIVE: Praha zobala Coldplay z ruky

Vydáno 17.09.2012 | autor: redakce

"Coldplay v Praze!" Panické nadšení, vybílení mnoha peněženek a také vysoká očekávání. A navíc Chris Martin prohlásil, že chtějí odehrát nejlepší koncert kariéry. Jestli se jim to povedlo, musí vědět jen oni sami. Vyprodané Eden Aréně to tak ale určitě připadalo.

LIVE: Praha zobala Coldplay z ruky LIVE: Praha zobala Coldplay z ruky


COLDPLAY
Eden Aréna, Praha
16. 9. 2012

Výběr žen-předskokanek měl zřejmě vyvážit následující mužskou převahu. Elektropopová Charli XCX zvolila ke své psychedelické muzice patřičný frackovitý projev, avšak příliš sympatií nezískala. Její kolegyně Marina & The Diamonds zvolila opačnou strategii - svůj bujný dekolt nasoukala do upnutých růžových šatiček a nasadila look sexy divy. S mašlí ve vlasech vypadala sice jako pouťový bonbónek, české publikum ale potěšila.

LIVE: Jací byli Coldplay před čtyřmi lety v Praze

Coldplay rozhodně nechodí kolem horké kaše. Už hned při úvodní Mylo Xyloto člověk nevěděl, kam dřív s očima. Z pětice gigantických kruhových obrazovek příchozí rychle zvedali oči k nebi, kde zářil ohňostroj, aby jim vzápětí výhled zasypalo tisíce poletujících konfet, v nichž se Chris Martin dosyta vyválel. Coldplay také doslova rozsvítili celou arénu - návštěvníci totiž dostali při vstupu náramek, který se během koncertu rozblikal pestrobarevnými světly.

Formace nepřestávala fanoušky zabavovat také pomocí "žvýkačkově" křiklavých balónků. Při třetím výprsku konfet se ale nešlo ubránit myšlence, že tyto doplňky značně odvádějí pozornost od muziky. Záměr? Jisté je jen to, že britští muzikanti i tak ovládají svoje řemeslo na jedničku. Dokonale pracují s emocemi, v zásobníku mají přinejmenším desítku dobrých skladeb a na pódiu si odpouští hvězdné manýry.



Eden vibroval nadšením, publikum vytvořilo kapele skvělé zázemí a bez náročných proseb odzpívalo několik partů. Pokud lídr neseděl za klavírem, pobíhal po scéně jako šílenec. Třetinu setu odehráli Coldplay na pódiu uprostřed arény a při první sérii přídavků se zblízka představili i zadním tribunám. Nejsilnější momenty? Yellow, Hurts Like Heaven, Clocks nebo Fix You.

Pompézní, ale přesto lidská, tak by se dala charakterizovat pražská zastávka několikanásobných držitelů Grammy. Vynikající zvuk podtrhl zpěvákův sebejistý projev a po vizuální stránce neměla akce konkurenci. Záplava barev v kombinaci s precizně odehranou show uvrhla fanoušky ve Vršovicích do transu, z něhož se jen tak nevzpamatují.


text: Kristina Bílá, foto: Petr Klapper (petrklapper.com)

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít