BOUŘE OVACÍ PRO URAGÁN BESH O DROM

Vydáno 30.12.2006 | autor: redakce

Osmičlenná sestava BESH O DROM se od balkánských dechovek liší zdravým pankáčským přístupem a šířkou inspirace. Čerpá z Řecka, Jemenu, cikánských stylů, klezmeru, střídá saxofony sorientálními bubny... Naživo v Akropoli je zažil náš redaktor Tomáš Nawar.

BOUŘE OVACÍ PRO URAGÁN BESH O DROM BOUŘE OVACÍ PRO URAGÁN BESH O DROM

BESH O DROM
9.9. Palác Akropolis, Praha

Zběsilost v hudbě i v srdci.

Dechovka je hodně provokativní označení kapely, na jejichž koncertech v Anglii dokázaly tisícové davy ztratit kontrolu a zcela podlehly zběsilému tempu maďarské verze balkánské hudební kuchyně. Večírek začal, když už byla Akropole naplněna tak akorát. Na pódium naběhl saxofonista, následován dalším majitelem téhož nástroje a nechyběl ani cimbál, španělka, buben a basa. Základ jejich strhující hudby tvořil rychlý rytmus popoháněný duelem saxofónové kanonády, hoblující španělkou a úžasně nadlehčujícím cimbálovým krupobitím.

Po dvou dechberoucích instrumentálkách naběhla před mikrofon romská zpěvačka, kterou kapelník uvedl jako Mitsou, jinak civilním jménem Mónika Juházs. Už tak svérázná kombinace cimbálu a saxofonů dostala se zpěvem ještě nevídanější rozměr, protože Mitsou disponuje opravdu hodně specifickou barvou hlasu. Pro představu bych její zpěv popsal jako rychlou rytmickou lamentaci přehnanou vocoderem nastaveným na Aťku Janouškovou po flámu. Takový originál je pro kapelu jistě poklad, který upoutával většinu přítomných v sále.

I přes strhující tempo představených písní tvořících průřez dosavadní tvorby Besh O´ Drom, byly krátké chvíle, ve kterých se blýskli jednotliví muzikanti v sólo výstupu se svým nástrojem. Nejvíce mě zaujalo mistrovství pána cimbálu Jozsefa Csurkulyaho a perkusionisty Ádáma Péttika. Atmosféra v sálu byla stejně neklidná jako na pódiu a každá skladba byla odměněna obrovským aplausem, což muzikanti odměňovali zvyšujícím nasazením až do závěrečných přídavků.

Po jedinečném hudebním zážitku následovaly jedinečné zážitky na baru, ale to už je jiná story :-)

Tomáš Nawar

Aktuální album Besh O Drom si můžete v celé jeho kráse a parádě poslechnout na www.respectmusic.cz

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít