LIVE: Nostalgická párty s Elán

Vydáno 26.10.2012 | autor: redakce

Legendy se vrací - tak by se dal nazvat velkolepý koncert slovenských matadorů Elán. Ti do Prahy přijeli v rámci svého The Best Of Tour, tedy s tím nejlepším, co za svou bohatou hudební kariéru vytvořili.

LIVE: Nostalgická párty s Elán LIVE: Nostalgická párty s Elán


elan-108ELÁN
Tipsport Arena, Praha
24. 10.


Elán se ve světě pop music pohybují už více než čtyřicet let, což je na dnešní poměry obrovský úspěch. Nezapomenutelnými hity, které si pějí mladí i staří, si zajistili hudební nesmrtelnost. I přes veškeré kopance od života se dokázali zarýt všem do paměti a zůstat v ní několik desítek let. Většina návštěvníků pražského koncertu si tak do Tipsport Areny šla především zavzpomínat na mladá léta a zapět největší hity svého mládí. Tím je tedy celkem jasné, jaká věková kategorie se na koncertu pohybovala. Věk 40+ převažoval, ti nejmladší se objevili většinou v doprovodu svých rodičů a počet fanoušků z kategorie dvacátníci byl minimální. Ono se také není co divit. Elán sice své poslední album vydali v roce 2010, ty největší hity ale vznikli v letech osmdesátých a devadesátých, kdy současná mládež ještě nebyla na světě. Přesto mají tihle pánové co nabídnout i těm mladším. Dokážou totiž to, co je dneska výjimečným úkazem. Napsat hit, který se bude hrát i za dvacet let, který bude mít hlavu a patu a který si budou zpívat úplně všichni. A třeba i ti, kteří si v tomhle hudebním žánru úplně moc nehoví.

Best Of Tour začalo kupodivu přesně v plánovaných osm, kdy narvané ochozy arény přivítali s nadšením hvězdy večera. Ti i přes pokročilý věk (zpěvák Jožo Ráž slavil ten den padesáté osmé narozeniny) rozpoutali pořádnou show. Perfektní zvuk, dokonalá světla, doplňující videoprojekce, která se měnila každý song, vše samozřejmostí. Chyběla snad jen vřelejší komunikace s publikem.

elan-127Eláni jsou postarší pánové, kteří mají všechny rebélie (tedy pravda, ne všechny...) už dávno za sebou a rozhodně už nejsou ve věku, kdy by poskakovali po pódiu, šplhali po reprobednách nebo zběsile pobíhali po pódiu. Jožo Ráž je ale i přes veškeré spekulace médií ve velmi dobrém stavu a jestli má nějaké zdravotní problémy, nedal je na sobě znát. Možná není úplně nejhubenější, ale hlas má pořád jako za mlada. Věřím, že mnohým dámám se jistě vybavil jeho obraz v mladistvých letech, kdy svým sex appealem lámal mnohá dívčí srdce. Na první pohled se trochu zdálo, že ho koncert příliš nebaví, ale převládaly okamžiky, kdy se usmíval a dával do vystoupení celé své srdce a energii. Elán ale není jen Jožo, je to i jeho věčný "stín" Vašo Patejdl, autor mnoha zásadních hitů. I on dostal se svými klávesy vlastní prostor. A samozřejmě nechyběla ani kytara Jana Baláže.

elan-135Setlist kapely byl složen především z těch největších hitů, nechyběly kousky jako: Zalubil sa chlapec, Bosorka, Kočka, Sestricka z Kramarov, Tanečnice z Lúčnice, Stuzkova, Čakám ťa láska, Človečina a mnoho dalších. Kapela vysekla přesně dvacet šest písniček, z toho závěr patřil dvěma nejznámějším. Voda, čo ma drží nad vodou a Nie sme zlí. V tu chvíli zpívali celá hala, a kdo mohl, chytl svého partnera či partnerku a pohyboval se s ním do rytmu.

Pokud šel někdo na koncert Elán se záměrem zavzpomínat na mladá léta, na písničky, se kterými vyrůstal, musel byl stoprocentně spokojený. Celou dvouhodinovku provázela příjemně nostalgická atmosféra, kterou prostě nemohlo nic pokazit. Že Jožo nezpívá vždycky čistě a prvně mluví než myslí, že texty jsou někdy až moc na jedno brdo, že Balážovi občas ujede akord? No a co. Elán se na špičce ledu drží přes čtyřicet let, což se z tehdejší Československé hudební scény podařilo jen málokomu. A pražský koncert byl jasnou odpovědí na otázku proč.

Pokud jste tuhle nostaglickou párty zmeškali, máte ještě dvě příležitosti. 26. 10. si Elán vychutnají fanoušci v Ostravě a 30.10.2012 přiveze trojice svůj program do Českých Budějovic.



text: Barbora Turková, foto: archiv

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít