LIVE: Rozpačitý Oto Klempíř - hravý Oskar Rózsa

Vydáno 30.10.2012 | autor: Daniel Maršalík

Oto Klempíř si na jaře splnil sen a po dlouhých úspěšných letech v kapele J.A.R. vydal sólovou desku, jež dostala název Špička. Zájem vzbudilo i jméno Oskara Rózsy, který se na Špičce podílel muzikantsky. Půl roku po vydání se rozhodli album představit naživo.

LIVE: Rozpačitý Oto Klempíř - hravý Oskar Rózsa LIVE: Rozpačitý Oto Klempíř - hravý Oskar Rózsa


otokOTO KLEMPÍŘ & OSKAR RÓZSA, host: DAN BÁRTA

Lucerna Music Bar, Praha
29. 10. 2012

Kapela ve složení Oskar Rózsa, Eugen Vizváry a Ivan Vereš se s rapperem Otou Klempířem na pódium pražského Lucerna Music Baru dostavila pár minut před desátou hodinou. A hned první tóny naznačovaly, že půjde o rozpačitou akci, která bude oscilovat mezi avantgardní alternativou a středoškolským koncertem nadšenců do muziky.

S přibývajícím časem, konkrétně s písní Stopy, získavala sestava jistotu. Rózsa se začal s muzikou mazlit a dovoloval si částečné improvizace. Bohužel naprogramovaná rytmika - jakkoliv skvěle zněla - živé muzikanty poměrně hodně svazovala. Nejvíce si koncert užíval Ivan Vereš, který jako jediný působil opravdu nad věcí. S kapucí na hlavě byl chvíli s rukou kymácející se nahoru dolu za hiphopera, s vřískotem alá James Brown poté zase za funkera.

Paradoxně nejtrpčí pocit sálal z trápícího se Klempíře. Možná mu bylo líto, že nepřišlo tolik lidí, jak je z koncertů J.A.R. zvyklý, možná Špičku ještě nemá v živé prezentaci zažitou. Jeho textům nebylo téměř rozumět a jeho flow mělo pramálo energie. Situaci částečně zachránil až hostující Dan Bárta.

Klempa má výjimečné textařské nadání a Špička měla být jakýmsi pomyslným moderním šansonem. Koncertní premiéra dokázala, že hudebně sílu jistě má, ale chyběla jí ona důležitá slovní výpověď. Talentovaný textař Oto Klempíř by se do budoucna měl postarat o to, ať jeho vzkaz neskončí u mikrofonu, ale dostane se k uším posluchačů. A i když prvnímu koncertu dua Klempíř - Rózsa scházelo k dokonalosti více než hodně, měl dle mého názoru větší smysl než koncerty projektu Neruda, vedlejšáku Romana Holého, Otova kolegy z J.A.R.

text a foto: Daniel Maršalík

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít