Pražské Vinohrady ožijí swingem. Diváci uslyší i Take 6

Vydáno 03.11.2012 | autor: redakce

Již 15. ročník Festivalu swingové hudby opět brzy zaplní Národní dům na Vinohradech v Praze. Letošní line-up, jak už je u této akce zvykem, je rozdělen do dvou dnů - středy 7. listopadu a čtvrtka 8. listopadu.

Pražské Vinohrady ožijí swingem. Diváci uslyší i Take 6 Pražské Vinohrady ožijí swingem. Diváci uslyší i Take 6

take-6Hlavní hvězdou, která se po 2 letech vrací na místo činu, jsou bezesporu a zcela zaslouženě pánové z vokálního souboru Take 6, jejichž vystoupení bude vrcholem prvního dne. Ač pocházejí ze Spojených států, překvapí vás svým neamerickým vystupováním, pokorou, se kterou před publikum předstoupí, i úctou k hudebním ikonám, které utvářely jejich směřování a vývoj. Do Prahy přijíždějí po dvou letech představit své aktuální album One, jehož přijetí u kritické obce sklidilo nadmíru pozitivní ohlasy.

7. listopadu se lze ještě těšit na slovenský soubor Nothing But Swing čerpající svou inspiraci v 40. a 50. letech minulého století, kdy světová pódia brázdila jména jako Lester Young, Bud Powel či Charlie Parker. Soubor navíc doplní jejich vzácný host - americký saxofonista Scott Hamilton, jenž má na kontě řadu spoluprací mj. s R. Eldridgem, M. Goodmanem, G. Mulliganem, T. Bennettem, R. Browem a řadou dalších umělců.

Druhý festivalový den bude patřit místní ortodoxně swingové kapele, kterou domácímu publiku znalého žánru netřeba představovat. S humorem sobě vlastním a s show plnou nejenom hudby, ale i tance, se 8. listopadu v Národním domě na Vinohradech představí Ondřej Havelka a jeho Melody Makers. Jeho ansámbl toho večera pro změnu na pódiu vystřídá kapela ze sousedního Polska - Jazz Band Ball Orchestra - legenda tamní hudební scény, která si za své vzory bere jména jako byli L. Armstrong, D. Ellington, B. Hackett a vůbec muzikanti z hudební scény v americkém Kansas City.

text: Viktor Mašát

zavřít