Co vychází v listopadu: přehled novinek

Vydáno 26.11.2012 | autor: Petr Adámek

Zatímco v předchozích týdnech tohoto měsíce chrlila vydavatelství "velké desky" po tunách, poslední listopadový týden nastává malý útlum. Vedle novinky Alicie Keys tak v našem pravidelném pondělním přehledu dostává prostor novinka domácích Luno, obsáhlá výběrovka Petra Hapky a kompilace lovesongů slovenské stálice No Name.

Co vychází v listopadu: přehled novinek Co vychází v listopadu: přehled novinek


alicia-keys-girl-on-fire-coverAlicia Keys - Girl on Fire
Girl on Fire je pátým albem zpěvačky, skladatelky a producentky Alicie Keys. Spojujícím prvkem všech skladeb jsou hlavně zpěvaččiny typické vokály, osobní texty a snadno rozpoznatelné piano. Na desce se dále objevuje mix bohatě znějících zvuků, které Alicia Keys zaznamenala při cestování po světě a následně použila při nahrávání v londýnském a jamajském studiu. Základy alba byly pořízeny v jejím rodném New York City. Prvním singlem z alba je stejnojmenná titulní skladba Girl On Fire, kterou Alicia živě představila na předávání MTV Music Video Music Awards. V den vydání Alicia oznámila i termíny svého turné. V jeho rámci dorazí 12. 6. 2013 i do Prahy.


hapka-pozdni sber-hires finalPetr Hapka - Pozdní sběr
Kompilace Pozdní sběr mapuje všechna období skladatele, pianisty, dirigenta a občasného zpěváka Petra Hapky. Na dvou discích na prostoru třiatřiceti skladeb Hapka vzpomene na všechny zásadní okamžiky svojí kariéry. Vedle skladeb, jenž autor napsal pro generaci zkušených a ostřálených interpretů jako např. Karla Gotta, Hany Hegerové, Václava Neckáře, Waldemara Matušky, Hany Zagorové apod., je na albu i několik skladeb z pozdějších let: duet Dívám se dívám s Lucií Bílou nebo Bude mi lehká zem s Janou Kirschner. Významní zastoupení mají samozřejmě skladby, jež se urodily ze spolupráce s textařem a libretistou Michalem Horáčkem.


luno_zerothLuno - Zeroth
Zeroth představuje Luno v nezvykle pestrém rejstříku melancholického elektrorocku. Ema Brabcová a Šmity, kteří spolu již začínali ve skupině Roe-deer, nyní posouvají svůj projekt Luno, společně s kytaristou Martym Starým a bubeníkem Janem Janečkou, třetím albem zase o kus dál. Zdánlivě jednoduché aranže umocňují atmosféru skladeb tak aby vynikl snivý vokál Emy. Přesto desítka skladeb poodhaluje zatím netušené polohy jak kapely, tak právě zpěvačky a autorky Emy Brabcové. Jindy tak temná až depresivní kapela se místy projasní a zní i díky textům optimisticky, tedy přesněji řečeno: optimisticky v mantinelech které Luno nastavují.


no name-love songs-hires finalNo Name - Love Songs
Slovenští No Name vydávají další kolekcí svých hitů. Tentokrát se pánové soustředili na své love songy, kterých na svůj nový výběr zařadili více než tři desítky. Dvojalbum s jednoznačným názvem Love Songs obsahuje ty nejslavnější pomalé skladby, kterými si Igor Timko a jeho banda získali tisíce fanoušků v Čechách i na Slovensku, tedy písně jako Žily, Prvá, Ďakujem že si, Duša a ja, Stromy nebo Čím to je?. Kromě těchto hitů obsahuje nová kolekce i pomalé a zamilované písně, které kapela No Name sice zařadila na své dosud vydané desky, ale mediálně se jim nedostalo takové podpory. Dohromady se tak fanoušci mohou těšit na celých dvaatřicet písní.



led zeppelin celebrationday coverLed Zeppelin - Celebration Day

Desátého prosince roku 2007 zahráli Led Zeppelin v londýnské O2 Areně jako hlavní tahák vzpomínkového koncertu na jejich přítele a zakladatele gramofirmy Atlantic Records Ahmeta Erteguna. Zakládající členy kapely Johna Paula Jonese, Jimmyho Page a Roberta Planta na pódiu doplnil Jason Bonham, syn jejich zesnulého bubeníka Johna Bonhama. Zaznělo celkem 16 songů, od Whole Lotta Love přes Rock And Roll a Kashmir až po Stairway To Heaven. Záznam tohoto výjimečného koncertu se pod názvem Celebration Day letos v říjnu nejprve dostal na filmová plátna po celém světě včetně České republiky a momentálně vychází jako CD, DVD, LP a Blu-ray na 9 různých obrazově zvukových modifikacích a kombinací jednotlivých formátu.


kid_rock_rebel_soul_30705Kid Rock - Rebel Soul
Už od poloviny 90. let je Kid Rock jednou z hlavních hvězd žánru, který v sobě vstřebává vlivy funku, jižanského roku, rapu, metalu i blues. Jeho zemité texty nejsou zrovna vždy vhodné pro děti, ale vycházejí z reálných životních zkušeností a prostředí, kde se sám hudebník pohybuje. Robert James Ritchie aka Kid Rock je nejenom nesporným králem varovného štítku "Parental Advisory", ale také nejlepším příkladem amerického snu o vzestupu z bodu nula na uznávanou superstar. To potvrzuje mimo jiné například i jeho role v kultovním seriálu Simpsonovi a v neposlední řadě i dřívější manželství s Pamelou Anderson. Novinku Rebel Soul produkoval Rob Cavallo a pilotním singlem byla zvolena skladba Let's Ride.


example_teomExample - The Evolution of Man
Example se podle vlastních slov rozhodl na svém čtvrtém albu The Evolution of Man přitvrdit. Po Playing in the Shadows prý spousta lidí říkalo: "To je ten chlápek, který zpívá na dance music," vysvětluje Example. "A mě napadlo, že dokážu víc. Umím písničky koprodukovat, strukturovat, umím psát texty. Takže jsem chtěl udělat dance-rockové album, kde všechno stojí na kytarovém riffu a od toho se všechno odvíjí." Na produkci s Examplem spolupracoval mimo jiné Calvin Harris, Benga, Feed Me, Dirty South nebo Tommy Trash a v singlu Say Nothing a dalších třech skladbách hraje na kytaru kytarista Blur Graham Coxon. V polovině března se Example s novým albem znovu objeví i v Česku.


rihanna-unapologetic-coverRihanna - Unapologetic

Unapologetic je už sedmým studiovým albem v diskografii Rihanny a vychází rok po předchozím počinu Talk Talk Talk. Jako pilotní singl vypustila Rihanna downtempový kousek Diamonds, jenž to dotáhl na první příčku britské prodejní singlové hitparády. Pod touto skladbou jsou podepsáni norští hitmakeři Stargate, kteří mají na svědomí už několik předchozích hitů pro Rihannu a podíleli se také na dalších třech skladbách. Robyn Rihanna Fenty, jak zní Rihanny občanské jméno, vyjede s novou deskou na velké Diamonds World Tour 2013.

 

 

kelly-clarkson-greatest-hits-chapter-oneKelly Clarkson - Greatest Hits: Chapter 1
Greatest Hits - Chapter 1 je, jak už název napovídá, souborem Kellyiných největších hitů. Na desce však najdeme také tři novinky. Jednou z nich je i pilotní singl Catch My Breath (podívejte se na videoklip), jenž vyšel v polovině října. Na svých oficiálních stránkách se Kelly se svými fanoušky podělila o pocity z nového alba a singlu: "Už je to celá jedna dlouhá dekáda od doby, co jsem vyhrála soutěž American Idol. Někdy se mi ale zdá, že uběhlo mnohem víc času. Přesto, že jsem prožila neskutečné období, byl na mě jako na devatenáctiletou holku vyvíjen velký tlak." Kelly Clarkson vydala celkem 5 studiových alb, prodala přes 20 miliónů desek a měla deset TOP10 hitů v singlovém žebříčku Billboard Hot 100. Mimo jiné je držitelkou 2 cen Grammy.

 

green-day-dosGreen Day - ¡Dos!

 

Měsíc a půl od prvního dílu trilogie ¡Uno! je na pultech díl druhý, ¡Dos!. Předznamenal jej pilotní singl Stray Heart a také exces zpěváka a kytaristy Billie Joe Amstronga, který na festivalu rádia iHeart ztropil vulgární scénu, rozmlátil kytaru a následně nastoupil do léčebny. Konečná část trilogie ¡Tré! se na pultech objeví 11. prosince. Celý tento speciální projekt následuje po Grammy oceněném albu 21st Century Breakdown a je opět produkován osvědčeným kapelovým spolupracovníkem Robem Cavallem. Zda-li druhý díl zopakuje úspěch předchozího počinu, jenž okamžitě po vydání vystoupal na nejvyšší příčky hitparád po celém světě včetně České republiky, se ukáže v nejbližších dnech.


deftones-koi-no-yokanDeftones - Koi No Yokan
Titul s exotickým názvem Koi No Yokan je už sedmou studiovou nahrávkou Deftones. Parta kolem China Morena nahrávala v Los Angeles s Nickem Raskulineczem (Alice in Chains, Foo Fighters, Rush), jenž produkoval předchozí úspěšný opus Diamond Eyes. Basové party znovu obstaral Sergio Vega. Frontman Chino Moreno popsal současný zvuk Deftones v rozhovoru pro Entertainment Weekly: "Jsme agresivní kapela - ne úplně ta nejvíc heavy, ale naše hudba je dost útočná. Je v ní ale také určitá krása, taková svěží krása, která jí prostupuje a to mám na naší kapele nejradši. Je to typický příklad toho, co dělají Deftones."



RS_GRRR_PACKSHOTRolling Stones - Grrr!
Rolling Stones slaví 50 let na scéně a na oslavu připravila výběr svých největších hitů Grrr! Komplet bude obsahovat v základní verzi tři disky, na kterých fanoušci najdou rovných padesát písní. Chybět mezi nimi nebude například první singl kapely, coververze hitu Chucka Berryho Come On, který vyšel v roce 1963. Dále tu najdeme neslavnější hity jako The Last Time, (I Can't Get No) Satisfaction, Get Off Of My Cloud, Jumping Jack Flash, Honky Tonk Women, Brown Sugar, Tumbling Dice, Miss You nebo Start Me Up. Známé skladby doplní i dva nové kousky: Gloom And Doom a One Last Shot.



christina_aguilera_lotus_coverChristina Aguilera - Lotus
Necelé dva měsíce po představení pilotního singlu Your Body vydává Christina Aguilera své páté studiové album Lotus. Zpěvačka strávila v nahrávacím studiu poslední rok a spolupracovala s autory a producenty jako např. Alexem Da Kidem nebo Siaou. Na albu se jako host objeví mimo jiné CeeLo Green, zpěvaččin kolega-porotce v soutěži The Voice, kam Christina jako porotkyně vstoupila v roce 2011. "Toto album je o vyjádření sebe sama a o svobodě," říká Aguilera. "Stalo se hodně věcí v mém soukromém životě, kterými jsem musela projít během posledních pár let a tato nahrávka pro mě symbolizuje jakési znovuzrození. Album je o návratu zpět k podstatě mého vlastního já a k hudbě, kterou miluji ze všeho nejvíc."


aerosmith-music-from-another-dimensionAerosmith - Music From Another Dimension!

Music From Another Dimension, tak zní název nového studiového alba veteránů Aerosmith. Nový materiál vychází 8 let od alba coververzí Honkin' on Bobo a dlouhých 11 letech od předchozího regulérního počinu Just Push Play. "Není to tak, že nám nová deska trvala deset let, my jsme se prostě na ni jen deset let připravovali," říká k dlouhému čekání na desku Steven Tyler. Původní pětičlenná sestava ve složení Tyler - Perry - Whitford - Mamilton - Kramer už vypustila dva singly: baladu armageddonského střihu What Could Have Been Love" a rockovější Lover a Lot. Zajímavostí je mimo jiné hostování Johnnyho Deppa, který si s kapelou zazpíval ve Freedom Fighter.

 

robbie-takethecrownRobbie Williams - Take The Crown

Po návratu ke kapele Take That a veleúspěšném světovém turné této chlapecké pětice se Robbie Williams zavřel do studia a výsledkem je novinka Take The Crown. "Po reunionu s Take That a zlomu v mojí kariéře, který mě v mnoha směrech nabudil, jsem se chtěl vrátit zpět se silným sólovým albem. Mojí hlavní prioritou bylo napsat písně, které nejen já, ale i celý svět bude považovat za hity. Jsem velmi nadšený!" dodává k obsahu nové desky sám interpret. Produkce v pořadí devátého studiového alba se ujal Jacknife Lee, jenž v minulosti spolupracoval například s U2, Snow Patrol, R.E.M., Bloc Party nebo Kasabian. Jako pilotní singl Robbie vypustil skladbu Candy, kterou napsal s kolegou Gary Barlowem.



hs_new cd1Horkýže Slíže - St. Mary Huana Ganja

Dvacet let na scéně a desáté řadové album: to je vizitka produktivity nitranských Horkýže Slíže. Novinku podle zpěváka Kuka vystihují dvě charakteristiky: kreativita a nadšení. Texty se prý rodily po zkouškách muzikálu Sladká Charity, v němž má Kuko roli: "Většinou se s herci chodilo chlastat a hulit. Většinou jsem byl autem, takže jsem tam seděl u minerálky, poslouchal jsem všechny ty duchaplné hovory a vše si zapisoval. Když jsem pak texty dokončil, bylo mi hned jasné, že se od předchozí tvorby liší," vysvětluje leader formace inspiraci pro novou desku. Tak jako tak obsahuje třináctka skladeb klasický nadhled a recesi, charakteristické prvky pro Horkýže Slíže.



pipesandpintsPipes and Pints - Found and Lost!

Punkrockových kapel, které ve své muzice využívají dudy jako nástroj rovnocenný ostatním, lze u nás napočítat na prstech jedné ruky. Pipes and Pints jsou jednou z nich. V jejich tvorbě je cítit ostrá dávka punku, základní pilíř v poctivém rock'n'rollu, melodika, agresivita a názor hardcoreového střihu. Nyní přicházejí se svým druhým albem Found and Lost (přečtěte si recenzi), jež kromě domácího prostředí vychází i na zahraničním labelu People Like You, největším punkovém labelu v Evropě. Pipes and Pints fungují šestým rokem a debutové album Until We Die vydali v roce 2009.


{vypnoutlink:Alice,Robyn}

text: TZ, ape


aliciakeys_03_lr_top
zavřít