LIVE: Chinaski v klubu - nabitá kapela, statické publikum

Vydáno 14.11.2012 | autor: redakce

Rok se s rokem sešel a do pražského Lucerna Music Baru znovu zamířili Chinaski se svým Klubovým speciálem. Opět byli blízko, nechyběla nostalgie starých písniček ani skladby z nové éry.

LIVE: Chinaski v klubu - nabitá kapela, statické publikum LIVE: Chinaski v klubu - nabitá kapela, statické publikum


chinaski_turn_tibiCHINASKI
Lucerna Music Bar, Praha
13. 11. 2012


Nehledě na dobu svého působení, nehledě na ne vždy pozitivní kritiky, Chinaski mají na současné poprockové scéně stále dominantní postavení. Na špici se drží už více než 20 let a nevypadají, že by se jim chtělo do hudebního důchodu. Ostatně není proč, vždyť na svých koncertech mívají velmi často vyprodáno. Nejinak tomu bylo i v případě pražské show aktuálního Klubového speciálu. Pokud byli kdysi pánové nadšeni ze dvou stovek lidí, kteří jim přišli na úplně první koncert, museli při pohledu na zaplněný Lucerna Music Bar skákat dva metry vysoko. V podniku se prakticky nedalo hýbat a dostat se z jednoho konce na druhý, případně dozadu nebo k baru bylo to prakticky nemožné.

Jedinečnost klubového turné, které letošním podzimem odstartovalo svůj druhý ročník, je nejen v zapojení písniček z raných devadesátých let, ale zejména ve výběru prostoru. Partě kolem Michala Malátného nedělá problém vyprodat halu, zdatně se poperou i s rolí hlavní hvězdy festivalu. O to víc je sympatický jejich koncept podobně "komorních" prostor, jakým v tomto kontextu prostor Lucerna Music Baru opravdu je. Možná právě v těchto podmínkách vyvěrá ona specifická atmosféra absolutní blízkosti - kapela fanouškům, fanoušci kapele, fanoušci fanouškům.

Chinaski_102Když už je řeč o fanoušcích, i v tomto ohledu jsou Chinaski poměrně unikátní - na málokterou kapelu přijde tak různorodé publikum. Nejblíže k pódiu náctileté slečny, které ztropí povyk při každé příležitosti, s každou další řadou dál od pódia věk roste a úplně vzadu stojí pár pamětníků "starých dobrých" Chinaski, případně jejich prapočátků, Starých hadrů.

Přestože Klubové tour zahrnuje repertoár od těch nejstarších věcí až po úplné novinky, čímž uspokojuje kompletní posluchačské spektrum, museli se muzikanti hodně snažit, aby statické publikum dali trochu do pohybu. Paradoxně se jim to povedlo až u přídavků, které byly složené ze samých známých fláků typu Vakuum, Vrchlabí, Klára nebo Vinárna u Valdštejna. Zato si ale fanoušci kapelu vytleskali a vyřvali hned dvakrát.

Chinaski odehráli 31 (!) písniček a jejich show, doplněná i o poutavou vizuální stránku, trvala přes dvě hodiny. V množství vyprodukované energie sice fanoušci zaostávali, avšak banda kolem Michala Malátného jí měla na rozdávání. Do každého songu šla naplno, jako by měl být posledním. To je bezpochyby jeden z hlavních důvodů, proč i po letech zůstávají Chinaski vyhledávaným koncertním artiklem. A je to také důvod, proč má Klubový speciál v Lucerna Baru hned následující den své pokračovaní.



text: Barbora Turková, foto: archiv

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít