LIVE: J.A.R. v Lucerně viděli Bohy Konec světa

Vydáno 18.11.2012 | autor: redakce

17. listopad už je tradičně spjatý nejen s oslavami počátku konce komunistického režimu, případně protivládními demonstracemi, ale také s koncertem české funkové jedničky J.A.R. ve Velkém sálu pražské Lucerny.

LIVE: J.A.R. v Lucerně viděli Bohy Konec světa LIVE: J.A.R. v Lucerně viděli Bohy Konec světa


img_3294J.A.R.
Lucerna, Praha
17. 11. 2012


Fanoušci se na letošní koncert mohli těšit o to víc, že Dan Bárta v mikrorozhovoru avizoval, že se budou hrát věci, které Lucernu ještě nezažily, tedy hlavně písně z loňských Dlouhohrajících děcek. J.A.R. zahájili Vývojem hňupa, jednou z největších pecek zmíněného alba. Kvalita zvuku dost kolísala, hlavně zpěv a rap nebyl na některých místech zřetelně slyšet.

Oto Klempíř ani Majkl Ví se moc nezdržovali dlouhými řečmi mezi jednotlivými kousky a bez okolků vypustili do narvané Lucerny smršť songů z již zmiňovaných "Děcek" (Zlejch starejch dědků je plnej svět, Credo, Nové vize mužů, Kosti minulosti), které proložili několika staršími: třeba tradičním groovem Mydli to s kytarovým sólem Míry Chyšky, nebo Neviděli mou funku; potěšil i Brutek modelář z Nerváku. Oproti dřívějším koncertům však měli jednotliví členové méně prostoru na to se předvést a vyřádit se se svým nástrojem - exhibice Františka Kopa na saxofon nebo Filipa Jelínka na trombón k jejich koncertům prostě patří. Trochu to napravil Mirek Chyška dalším brilantním a dlouhým sólem v Začni za tmy, temné a atmosférické věci, která se tak stala, podobně jako loni, jedním ze dvou nejlepších momentů programu.

img_3211img_3362















V následujícím zklidnění během Jsem pohodlný přišel dost kontroverzní okamžik, a sice vystoupení Karla Schwarzenberga (pultík se suvenýry měl ve foyer a lidí s jeho tričkem jste mohli napočítat skoro tolik jako těch s jařím logem). Nic proti tomu, když muzikanti vyjadřují podporu svým politickým favoritům, ale zrovna u J.A.R. je to trochu mimo mísu. Alespoň jsme se po tomto přerušení konečně dočkali trochu jazzovější nálady, když se do sóla pustil Franta Kop s Danem Bártou.

img_3258Následoval druhý nejlepší moment - Stability, kterou J.A.Ř.i. zahráli výrazně rychleji než loni, což byla - i s ohledem na ohromující potlesk - rozhodně změna k lepšímu. Poslední část byla vyhrazena politicky i jinak nekorektním textům, konkrétně skladbám Vidět Boha konec světa, Potomek Prahy, S Hamasem, Superpéro. V přídavku ještě přišel starší Hnědojed a nezbytní Bulháři s Lucernou plnou lidí mávajícími rukama nad hlavou.

Prohlédněte si fotky J.A.R. v Lucerně!

Nedá se říct, že by J.A.R. zklamali (vzhledem ke schopnostem jejich členů to snad ani není možné), ale rozhodně se potvrdil dojem z posledních let; totiž že jde spíš o společenskou než o hudební událost. I tak ale "Holého band" potvrdil svůj status funkového allstars teamu a špičkových perfomerů. Takže zase za rok v Lucerně!



text: Jiří Kalous, foto: Veronika Matějková

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít