LIVE: Mňága a Žďorp s dárečkem od celé republiky

Vydáno 24.11.2012 | autor: redakce

V polovině Dáreček tour oslavila valmezská legenda Mňága a Žďorp čtvrtstoletí své existence. Mezi gratulanty se objevilo mnoho kolegů z branže a spolu s vyprodanou Lucernou vytvořili skvělou narozeninovou atmosféru.

LIVE: Mňága a Žďorp s dárečkem od celé republiky LIVE: Mňága a Žďorp s dárečkem od celé republiky


dsc_5434_20121122_1258676299MŇÁGA A ŽĎORP
Lucerna, Praha
21. 11. 2012


Nejdříve vyšla kompilace Dáreček s coververzemi písní Mňágy v podání nejrůznějších interpretů z české i slovenské scény. Podzim pak přinesl hned tři další dárečky. Stejnojmenné turné čítající 16 zastávek, pokračování výběru předělávek a v neposlední řadě bestofku Výhledově. Pomyslné sfouknutí svíček proběhlo ve svatostánku tuzemského rocku a byl u toho opravdu dlouhý zástup gratulantů.

V půl osmé už byla Lucerna z poloviny zaplněna a v průchodu pasáže stejně stála dvojsměrná fronta sahající až na Václavák. O necelou hodinu později začala legendárním singlem Hodinový hotel přehlídka hitů a vzpomínání na časy minulé. Při třetí písni se dostavili první hosté, jichž bylo toho večera plné zákulisí. V následujících minutách se na pódiu protočilo hned dvanáct současných i bývalých členů formující tvář uskupení. Pokud jejich setkání na pódiu mělo kdy nabýt smyslu, byla to ta správná chvíle. Tyto "Žďorpovce" následoval zástup gratulantů z celé České republiky připomínající odkaz kapely. Svou úpravu přivezl z Krnova Ivan "Orff" Gajdoš, z Havířova Kryštof, z Turnova potom zpěvák Michal Hrůza atd.

dsc_5738_20121122_1934404431Celý sál včetně "tvrdého jádra" kvitoval každou píseň a od začátku se pohupoval do rytmu populárních melodií. Dramaturgii narušili snad jen Kryštofové s pomalými Dveřmi do pokoje. Ráz večera byl jinak spíš rozjařený a svižný, což dokazovaly i nadšené aplausy ska-verzi I cesta může být cíl nebo čechomorácké Písničce pro tebe.

Nostalgické vzpomínání a patetické řečnění nepatří mezi praktikované postupy skupiny a nejinak tomu bylo i během tohoto koncertu. Muzikanti vše nechali na samotném divákovi, který si možná připomněl poslední léta československého státu, ten mladší si naopak vybavil magneťáky a první lásky. Že už je to nějaká doba, ukázal Matěj Ruppert svou historkou ze školních let. Vše plynulo přirozeně a dvě hodiny uběhly jako nic. Závěr patřil nesmrtelným hitům Spaste svoje duše, Nejlíp jim bylo, Ne, teď ne!
Všichni odcházeli spokojeni, někteří pokračovali na afterparty, někteří domů, poslechnout si u vstupu obdržený Dáreček 2. Jediným kazem na kráse pak možná zůstává absence některých dalších účastníků hostovaček, třeba těch z druhého dílu. Ale i kdyby hrála Mňága na pódiu sama, její odkaz je nesmazatelný. "Protože bez Mňágy by nebyl... Žďorp." Díky, vše nejlepší!

sc






text: Ondřej Bambas, foto: Jiří Vacek


Mňága a Žďorp bude jedním z hlavních koncertních hostů Hudebních cen Žebřík 15. března v Plzni.


0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít