ROCKBLOG: Kdo je mimo realitu? Landa nebo všichni ostatní?

Vydáno 28.11.2012 | autor: redakce

Celý národ v posledních dnech s údivem sleduje počínání kouzelníka Žita 44, který se reinkarnoval v tělesné schránce Daniela Landy. Ten rozvířil vody svým proslovem při přebírání ocenění v rámci ankety Český slavík. Jenže on ten jeho pomatený projev byl asi o něco spoutanější s reálným světem, než obvyklé sterilní plky přebíračů cen.

ROCKBLOG: Kdo je mimo realitu? Landa nebo všichni ostatní? ROCKBLOG: Kdo je mimo realitu? Landa nebo všichni ostatní?


landa-v2Co nám vlastně řekl? V prvé řadě proklamoval pomatené vize znuděného miliardáře Karla Janečka, který chce za pomocí peněz ovládnout politiku. Navíc jej označil za svého krále, krále Karla. To dle všeho měla být reminiscence na dobu, kdy u nás vládli Lucemburkové, zejména z toho důvodu, že předtím prohlašoval cosi i o králi Janovi a králi Václavovi. Když pomineme, že Václava naprosto ahistoricky označil za krále moudrosti (wtf?), tak se sluší zeptat, kde zůstal král Zikmund?

Nicméně i přes tohle všechno byl kejklířův projev v něčem zajímavý. Naplno se projevilo, že řečník je tak trochu sociopat a nedržel se společenských konvencí, díky čemuž mohl světu deklarovat to, co si opravdu myslí. Ať již on sám nebo jeho král Karel. Správně pochopil roli hudby a roli kultury. Italský myslitel Antonio Gramsci v minulém století správně poukázal na to, že kultura má velký vliv na formování společnosti a je její nedílnou součástí. Použít tedy takové příležitosti k podobnému projevu není žádným zločinem. Koneckonců i publicita z toho byla nepochybně větší, než z řečí obligátních vítězů.

landa-slavikŽito je buřič, o tom není sporu. Působit pozdvižení je možná jeho denním chlebem. Nicméně teď naplno ukázal, co si myslí. Žádný dress code, žádná úcta. Karel Gott nám kdysi řekl, že výhru nečekal a národ oslavoval jeho "ostrovtip", avšak po letech to začala být docela nuda až otrava. Lucie Bílá musela vždy pozdravit všechny hodné lidičky s dobrým srdíčkem a nikdo vlastně neřekl nic. Co si z jejich projevů kdo odnesl? Gott sedí za barikádou ze Slavíků a užívá si stáří, protože ho asi nic moc netrápí. Lucie Bílá je na tom vlastně dost podobně. Slavík má nulovou výpovědní hodnotu a nereflektuje realitu. Je to zkrátka konzumní soutěž pro konzumní publikum, které respektuje daná pravidla a zajeté koleje. Gott nás totiž ze židle nezvedne, zatímco Žitovi se to povedlo velmi dobře. A to s mnohem větším dopadem, než kdysi Richard Krajčo s lepicí páskou, jehož epizodka se nakonec dostala ven díky bulváru.

Ano, Landův proslov byl zmatený, plný scestných bludů, urážek a výhrůžek, ale může nám něco přinést. Protože Žito nastartoval něco, co se Lucii Bílé ani Karlu Gottovi nikdy nepodaří. Nastartoval vášnivou diskusi a pokusil se politicky mobilizovat občanskou společnost. A ať si o jeho názorech a výrocích můžeme myslet cokoliv, tak za ně buďme rádi. Buďme rádi, že nás upozornil na to, že možná chystá státní převrat, že nám ublíží, když ho budeme fotit, nebo když se ošklivě podíváme na Karla Janečka. Řekl nám totiž něco, co obsahovalo, byť důmyslně ukrytý, smysl. Tím smyslem byl pokus o návrat do reality, byť z jeho strany asi výrazně pokroucené. Lan...ehm, Žito se možná zbláznil, ale aspoň drží kontakt se světem. A právě za to mu patří dík! {vypnoutlink:Lucie}



text: Petr Bláha


landa-slavi_top
zavřít