N.O.H.A. interview: Parazitující kapely nemají dlouhou životnost

Vydáno 01.12.2012 | autor: redakce

Multinárodnostní sestavu N.O.H.A. znáte především díky hitu Tu Cafe. Nyní vydává údajně nejlepší desku své kariéry. O nové zpěvačce, jídelníčku, pražském koncertě a mnohém dalším jsme si povídali se zakladatelem Filipem Nohou.

N.O.H.A. interview: Parazitující kapely nemají dlouhou životnost N.O.H.A. interview: Parazitující kapely nemají dlouhou životnost

noha-3Loni vaše kapela prošla řadou turbulencí, za vypjatých okolností jste vyměnili zpěvačku. Teď s vámi zpívá brazilka Camila, jak jste si ji vybrali?
V podstatě úplně náhodou. Cestuje po celém světě s kytarou, a když byla tady v Praze, upozornil mě na ni DJ Martin Mikuláš. Šel jsem se podívat na její jam session a zjistil jsem, že takovou zpěvačku jsem hledal po celou dobu existenci N.O.H.A. Umí skvěle propojit world music s drum'n'bassem a break beatem.

Vyhrajte vstupy na pražský koncert N.O.H.A.

Jak se jí učil repertoár? Přece jenom není úplně jednoduché zpívat v tolika jazycích...
Největší problém pro ni byl zpívat cizí texty, proto jsme udělali novou desku, která vychází z její tvorby. Takže jsem tentokrát dal svoje nápady spíš stranou a zpracovával jsem její, aby pro ni bylo jasné, že jsme její domovská kapela. V produkci jsem samozřejmě použil typicky "nohovské" postupy.

noha2Vaše bývalá zpěvačka Minerva si založila kapelu Time Switch. Krátce po svém odchodu však sama používala také název N.O.H.A., a zpívala vaše písně. Jak jste tento spor vyřešili? Domluvili jste se po dobrém, nebo jste museli povolat právníky?
Tuhle kapelu jsem založil já s MC Chevym. Naštestí žijeme v právním světě, který má svá pravidla. Bohužel jsme museli zapojit právníky, není přece možné, aby někdo používal jméno, které mu nepatří.

A co repertoár?
Mohli bychom proti tomu brojit, ale řekli jsme si, že se těmahle negativníma věcma už nebudeme zabývat. Když chce někdo parazitovat, používat naše aranže a naše tracky, tak ať si poslouží. Takovýhle kapely stejně nemaj dlouhou životnost.

To bude cirkus: N.O.H.A. chystá křest alba Circus Underground

Bylo důvodem vašeho rozchodu hlavně to, že se části kapely nechtělo hrát ve východní Evropě?
To byl jeden z problémů. Německá část razila zvláštní trend, že začneme psát německý texty, budeme dělat house, a to už bylo neslučitelný s naší filozofií, která se zakládá na tom, že kultury mícháme. Nakonec stejně došlo k tomu, že nikde jinde než ve východní Evropě Time Switch neznají a nezvou si je.

Vydáváte desku Circus Underground. Odkazuje název na styl vaší tvorby? Přece jenom je to takový cirkus stylů.
Na pódiu máme teď víc energie než kdykoli předtím, možná je to i trochu cirkus (smích). Myslím, že je to nejlepší deska N.O.H.A. vůbec. Mám pocit, že z těch posledních byl už cítit rozkol kapely.

noha1V Česku s vámi hostovala zpěvačka Charlie One z Ohm Square, plánujete ji pozvat i letos?
Já jsem Charlie One nabízel i dlouhodobější spolupráci, ona bohužel kvůli své vytíženosti nemohla. Na křtu budeme mít jiného hosta, je to náš nejmenší a největší fanoušek. Ale víc k tomu prozradit nemůžu (smích).

Nemáte někdy problém vybrat si restauraci? Přece jenom jste každý z úplně odlišného prostředí.
Máme Američana, který když vidí KFC nebo McDonalds, tak vždycky zahučí tam. Českou kuchyni, knedlíky a zelí si fakt nedá. Camila je z Brazílie a je vegetariánka. Thom je bubeník, takže hodně spálí a hodně jí a dá si klidně guláš s osmi. Ale v zásadě nemáme problém jít někam na jídlo. Horší je to na cestách s hudbou, každý už máme povinně sluchátka. V busu jede sedm lidí i s technikem, a každý má jiný vkus. Já si třeba na cestě pouštím Gorana Bregoviće, ale nechci to ostatním vnucovat.

Jaká část toho "být muzikantem" je pro tebe nejvíc inspirativní?
Ve studiu, když pustím Camile nějaký track, jí to okamžitě zajiskří, okamžitě k tomu má nápad, takže pro mě je nejinspirativnější samotné zrození toho tracku. A samozřejmě ta atmosféra a energie, kterou člověk do toho mikrofonu dává.

text: Tereza Vavroušková, foto: archiv N.O.H.A.

zavřít