Vousy, blues a boogie: do Česka se vrátí ZZ Top

Vydáno 11.12.2012 | autor: redakce

Texasané ZZ Top vyrážejí na turné a na seznamu jejich evropských zastávek nechybí ani Česká republika. Tři roky po zatím posledním koncertu v Praze se známí vousáči představí 8. července 2013 v pardubické ČEZ Aréně.

Vousy, blues a boogie: do Česka se vrátí ZZ Top Vousy, blues a boogie: do Česka se vrátí ZZ Top


zztop_la2_lr





























Baskytarista a zpěvák Dusty Hill, kytarista a zpěvák Billy Gibbons a bubeník Frank Beard, kteří se pojmenovali podle značky cigaretových papírků, v Pardubicích představí svoji poslední desku La Futura a samozřejmě připomenou zásadní hity své kariéry. Vstupenky jsou k mání od 590 Kč.

Trojice spolu poprvé jamovala už v roce 1970 a ještě téhož roku vydala debutové elpíčko ZZ Top's First Album. V prvních sedmi letech své existence neúnavně koncertovali zejména v rodném Texasu, kde posluchači nejvíce oceňovali jejich směs blues, boogie a jižanského rocku. Po více než roce se jejich vinylový kus rozrostl o pozlacený přírůstek Rio Grande Mud. Teprve třetí album Tres Hombres obsahovalo mezinárodní hit La Grande, jenž byl textově ovlivněn zavřením stejnojmenného texaského nevěstince.

Podívejte se na fotky ZZ Top z posledního pražského koncertu

I další texty se přirozeně točily podle shodných témat, lehkých holek, auťáků, chlastu a rock'n'rollu. Do hitparád se dostaly skladby jako Gimme All Your Lovin', Legs, TV Dinners nebo Sharp Dressed Man. Svět tak náhle objevil velké pohodáře, kteří jakoby ospale a znuděně pohupovali svými kytarami v rytmu jižanského boogie blues. Jejich poznávacím znamením byly dlouhé vousy, Beardův knírek, černé brýle, dlouhé pracovní kabáty a stylové širáky. Průlomovým rokem se tak stal letopočet 1983 a LP Eliminator, kterému dobře zvolený obal s proslulým nablýskaným červeným fárem pomohl k více než desetimiliónovému prodeji.



TZ, ape


zztop_la2_top
zavřít