Zemřel Claude Nobs, otec jazzového festivalu Montreaux

Vydáno 16.01.2013 | autor: redakce

Claude Nobs byl zakladatelem prestižního jazzového festivalu Montreux ve Švýcarsku. Na Štědrý den upadl po nehodě na lyžích do kómatu, z něhož se již neprobral a 10. ledna zemřel. Bylo mu 76 let.

Zemřel Claude Nobs, otec jazzového festivalu Montreaux Zemřel Claude Nobs, otec jazzového festivalu Montreaux


claude_nobsNobsovi se stalo osudné štědrovečerní lyžováníNobs začal organizovat první koncerty už v roce 1964, když pracoval v turistickém centru v Montreaux. O tři roky později zorganizoval první jazzový festival. Premiérového ročníku, jenž trval tři dny, se zúčastnili interpreti jako Charles Lloyd, Keith Jarrett, Ron McLure nebo Jack DeJohnette a festival si okamžitě získal mezinárodní resumé.

V dalších letech zde vystoupili hvězdy jako Miles Davis, Ella Fitzgerald nebo Bill Evans a po rozvolnění žánrového rámce také další hvězdy jako Bob Dylan, Prince nebo Radiohead. Na posledním ročníku vystoupila Lana Del Ray. Festival, jenž se koná na břehu ženevského jezera, trvá celé dva týdny. Sám Nobs často hrával s muzikanty přímo na pódiu, zejména na harmoniku.

O Nobsovi a jeho festivalu pojednává kultovní skladba Deep Purple Smoke on the Water, již kapela napsala poté, co v blízkosti festivalu vypuknul v roce 1971 požár a sám Nobs z plamenů zachránil několik mladých lidí.

zdroj: rollingstone.com

zavřít