RECENZE: Nepotopitelná kocábka Mňága a Žďorp naděluje další best of

Vydáno 28.01.2013 | autor: redakce

Spíš než kapela je Mňága a Žďorp pro mnoho lidí představitelem jejich životního postoje. Tahle banda oslavila čtvrtstoletí na scéně a v listopadu vydala kompilaci s názvem Výhledově! Best of 25 let. Dokáže (čtyři roky po trojdiskové kompilaci Platinum Collection) další bestofka zaujmout?

RECENZE: Nepotopitelná kocábka Mňága a Žďorp naděluje další best of RECENZE: Nepotopitelná kocábka Mňága a Žďorp naděluje další best of


mnaga-a-zdorp-vyhledove-best-ofMŇÁGA A ŽĎORP
VÝHLEDOVĚ! BEST OF 25 LET
EMI
21 trax / 72:42


Deska začíná vůbec největším hitem Mňágy Hodinový hotel, při jehož výběru se sáhlo do skutečně nejhlubší historie, tedy k jejich prvnímu albu Made in Valmez z roku 1991. Právě u Hodinového hotelu se zasní a rozvzpomíná nejeden čtyřicátník, pro něhož tato píseň možná byla symbolem bezstarostného mládí Ostatně už známý popěvek "Svět je jako hodinový hotel" dává dost jasně najevo to, o čem celá kapela vlastně je: o tom brát celý svět trochu s nadhledem a s úsměvem. Představme si Mňágu jako takovou nepotopitelnou starou kocábku (třeba tu z předního bookletu desky), která už přežila všechny velké bouře a jsou jí úplně lhostejné všechny pokroky moderních technologií a která si zkrátka pořád jede svým vlastním směrem.

Na desce samozřejmě nechybí zásadní hity jako Písnička pro tebe, Spaste svoje duše, I cesta může být cíl nebo Nejlíp jim bylo, jejichž melodii musí znát i člověk, který se o tuto valmezáckou partu pod vedením Petra Fialy vůbec nezajímá. Písničky jsou na kompilaci řazeny tak, že až na pár vyjímek postupují stejně, jako plynula historie kapely. V první polovině při písních jako Ne, teď ne, Něgdy nebo Myslel jsem si, že je to láska vzpomeneme na první zářezy Made in Valmez a Furt rovně. S ubíhající stopáží pak rovnoměrně přibývají i letokruhy Mňágy, až se tracklist zastaví u skladby Zloději života ze zatím poslední řadovky Takže dobrý z roku 2010. V úplném závěru pak čeká jediná novinka alba, cover písně Hotel Savoy od Oldřicha Janoty. Tuhle předělávku kapela nahrála nejspíš po tom, co se sama nechala "zcoverovat" na Dárečku.

Co ovšem na této best of kompilaci chybí, je větší přidaná hodnota. Sebrat největší hity z 11 studiových alb, nechat je v původní verzi a přihodit k nim jeden nový cover zkrátka nestačí. Posluchač by jistě ocenil například nějaký výklad o tom, jak dané hity vznikaly, dobové fotky či jakýkoliv jiný bonus. Sečteno podtrženo, tenhle výběr ocení spíš posluchači z řad lidí, jimž Mňága dosud mnoho neříkala. Skalní fandové pak musí hledat jinde. Kapela a hlavně její věrní posluchači by si k 25. narozeninám zasloužili namísto téhle bárky alespoň výletní škuner.

Mimochodem, Mňága a Žďorp vyplouvá začátkem března s Vypsanou fiXou na společné tour a zakotví v mnoha přístavech celé republiky. Speciální koncert chystá na vyhlášení cen Žebřík (15. března v Plzni). Ideální příležitost zamávat a a zakřičet "Ahoj"!



Vojtěch Müller
5/7

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít