RECENZE: Leona Lewis se na Glassheart posouvá vpřed jen po-ma-lu

Vydáno 03.02.2013 | autor: redakce

Po třech letech vydala mládeží oblíbená Leona Lewis třetí řadovou nahrávku Glassheart, jíž se snaží navázat na (ne)úspěch předchozích alb. Kvalitativně se rozhodně krapet zlepšila, několik drhnoucích uzlíků vyhladila, zato komerčně to tým kolem ní tentokrát úplně nepromyslel.

RECENZE: Leona Lewis se na Glassheart posouvá vpřed jen po-ma-lu RECENZE: Leona Lewis se na Glassheart posouvá vpřed jen po-ma-lu


leonalewis-glassheartLEONA LEWIS

GLASSHEART
Sony Music
13 trax / 48:51

Leona Lewis by se určitě ráda hřála na výsluní současného popu po boku Lany Del Rey, Ellie Goulding nebo Taylor Swift. K tomu jí ale chybí větší dávka invence a především angažovanosti ze strany vydavatelství, které naprosto podcenilo vydávání nejlepších singlů před uvedením Glassheart na trh.

Nové album je bezpochyby tím nejlepším, co kdy vítězka třetí série britského X Factoru vydala. Netopí se už jenom v láskyplných ucouraných něžnostech. Například v Come Alive, Trouble nebo Shake You Up dokazuje, že se umí i pěkně odvázat. Leona Lewis tentokrát využila i nových postupů, elektroniky, která jí velice sluší. Škoda, že podobný materiál nedostal na novince větší prostor.

Místo toho je zbytek desky posetý vzdychůplnými dílky typu Lovebird a Fingerprint, jež budí dojem naprosto totožných partitur. Tu a tam do melancholického stereotypu zabuduje funkční oživení, jako ženský sbor Lips Choir ve Fireflies.

Abychom Leoně nekřivdili, singlový potenciál mají i některé baladičtější skladby. Za jejich hitovost však paradoxně může použití kombinace Ctrl+C, Ctrl+V. Třeba I To You se celkem zdařile snaží o inteligentní Dido-styl. V Un Love Me zase čekáte, kdy se u vás doma objeví naštvaná Taylor Swift s otázkou, co je to za nepovedenou kopii její Love Story.

Jenomže tam, kde byla Taylor Swift v roce 2006 se svým debutem, je dnes Leona Lewis po vydání třetí desky. Na rozdíl od Taylor, jejíž tvorba je výhradně autorská, a zřejmě právě proto se od prvního alba posunula skoro až do kabiny pilota řídícího letadlo světového popu, Leona stále uťáple sedí někde v polovině paluby obklopená Vanessou Hudgens a Selenou Gomez.

Leona Lewis má potenciál vydat se tím správným směrem, ale tímhle tempem se k pilotovi podívá až tak za pět, šest let. A jen přes sklo.

BEST TRAX: Trouble, Come Alive, Un Love Me
ZKUS TAKY: Taylor Swift - Red, Lana Del Rey - Born To Die, Britney Spears - Femme Fatale

Katarína Straková
3/7

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít