Selah Sue interview: Prince mi předpověděl skvělou budoucnost

Vydáno 05.02.2013 | autor: redakce

Dělat rozhovor s holkou, která je o dva roky mladší než vy, a přitom má za sebou světově úspěšné album a kterou navíc uznává Prince a Cee-Lo Green, může být mírně frustrující. Dokud nezjistíte, že spořádá mnohem víc čokolády než vy, kouká na stejné seriály a je tak strašně v pohodě, že máte chuť ji hned vytáhnout na kafe a povídat si o botách a nových deskách. Selah Sue, stoupající hvězda světové hudební scény.

Selah Sue interview: Prince mi předpověděl skvělou budoucnost Selah Sue interview: Prince mi předpověděl skvělou budoucnost


selah-5921899153-hd






























Na turné ses kromě Prahy zastavila i u našich sousedů v Bratislavě. Jak se ti před slovanským publikem hraje?

V každé zemi je to trošku jiné. Když hraju v Belgii, publikum je velmi rezervované, ale tady jsou lidé velmi vřelí a energičtí.

Vážně? U nás není úplně zvykem na koncertě projevovat přehnané emoce.
Tak to jsi evidentně nikdy nehrála ve Francii... (smích)

Pocházíš z Belgie. Jaké další belgické muzikanty bys doporučila?
Máme spoustu skvělých kapel, ale málokdo prorazí přes hranice. Mám ráda kapely SX, Balthazar, Absynthe Minded, nebo třeba producenta a DJe Netsky, se kterým jsem zrovna dodělala song.

Přečtěte si: reportáž z pražského koncertu Selah Sue

Angličtina není tvůj rodný jazyk, prý jsi se ji učila ze Simpsonů a Přátel.
Jo, to je pravda. Mluvím vlámsky, což je jazyk, kterým nemluví nikdo jiný na světě (smích). Francouzština je můj druhý jazyk a angličtinu jsem se učila z televize.

Prince si tě vybral jako předskokanku na svůj belgický koncert, jaký je to pocit? Jsi vůbec jeho fanynkou?
Nezažila jsem Prince v dobách jeho největší slávy, na to jsem moc mladá. Ale je to absolutní génius. Miluju Kiss, Purple Rain, ale všechny věci neznám, má tisíce skladeb. Po koncertě za mnou přišel a předpověděl mi skvělou budoucnost. A taky mi dal pár užitečných rad. Řekl mi: "Ty hudbou dýcháš, nikdy nechoď na žádné hodiny zpěvu". Což je super, protože to jenom podporuje mou lenost (smích). Taky mi toho hodně řekl o businessu. Třeba že v každém songu mám mít svou autorskou část, abych z něj taky měla peníze.



Můžeme se tedy těšit na nějakou vaši spolupráci?
To by bylo samozřejmě úžasné, uvidíme. Na ničem konkrétním jsme se zatím nedohodli, ale nikdy nevíš.

Taky máš na albu track se Cee-Lo Greenem. Nahrávali jste jej každý zvlášť, takže ve studiu jste se nepotkali, ale prý jste se setkali po jeho koncertě?
Cee-Lo hrál v Nizozemí. Přišla jsem za ním a zrovna měl plnou pusu jídla. Hodně jí, je přátelský, prostě typický Američan. Byl na mě strašně milý. Řekl mi: "Holka, kde jsi přišla k tomuhle hlasu? Zbožňuju ho!" Cee-Lo má skvělý soulový hlas, a myslím, že song Crazy, který udělal ještě s Gnarls Barkley, je jedna z nejlepších písní vůbec.

S kým bys ráda spolupracovala dál?
No, mám celý seznam (smích). Ráda bych spolupracovala s Jamiem xx, který produkuje kapelu XX. Dále třeba s Flying Lotus, nebo Massive Attack. Líbí se mi jejich styl.

Je to tedy směr, kterým by ses chtěla vydat na dalším albu?
Nejspíš ano. Vždycky mě při skládání ovlivňuje, co zrovna poslouchám. Moje první album bylo hodně soulové, ve stylu Erykah Badu, Lauryn Hill a The Fugees, a trošku ragga jako třeba Damien Marley. Teď poslouchám hodně jazzu, ale i elektra.

selah-suebig


























Selah není tvoje pravé jméno, je to song právě od Lauryn Hill. Proč sis ho vybrala?

Je to jeden z jejích nejlepších kousků. Je o přemýšlení, meditací a analyzování, což dělám často.

Máš zatím jen jedno album, takže na koncertech logicky zpíváš i covery.
Ano, vždycky hraju Lost Ones od Lauryn Hill a teď nově cover jednoho z mých nejoblíbenějších songů, a to je to Oops od Tweet. Nahrávám si u něj před publikem vokály na takovou krabičku, a je to vždy zábava.

Hodně cestuješ, nechybí ti v tvém věku rodina, kamarádi?
Nemůžu se s nimi jít spontánně bavit jako dřív, když jsem na turné, musím si čas s nimi plánovat. Posledních pár let bylo vážně šílených, ale po tomto turné jedu s kamarády na dovolenou a strašně se těším.

A jak přátelé zvládají tvůj úspěch?
Jsou na mě velmi hrdí, protože jsem se prý vůbec nezměnila. Jsou to velmi dobří přátelé a doufám, že je budu mít napořád.

A chodíš pařit se svou kapelou, když jsi na turné?
Občas jdu, ale většinou jsem pak venku do šesti do rána, a to si nemůžu dovolit každý den. Moje hlasivky si taky musí odpočinout, nesmím moc pít a kouřit. Když máme pár dní volno, tak klidně jdu, ale když hrajeme v kuse, tak jsem první, kdo jde spát. {vypnoutlink:Kiss, Sue}



text: Tereza Vavroušková


selah-59top
zavřít