Sedm statečných aneb TOP 7 českých videoklipů 2012

Vydáno 07.02.2013 | autor: redakce

Rok 2012 přinesl klipy veselé, trapné, promakané, novátorské, melancholické, nudné, typicky české i zoufalé. My přinášíme výběr těch nejlepších a nejzajímavějších na české scéně, kde se videoklipy minulý rok povedly hlavně alternativnějším a trochu okrajovějším interpretům. Zaznamenali jsme návraty i překvapivě úspěšné debuty, ale i nějaké to obhájení pozic.

Sedm statečných aneb TOP 7 českých videoklipů 2012 Sedm statečných aneb TOP 7 českých videoklipů 2012


7. Umakart – Na hory
V poslední době hodně diskutovaní Umakart (originální ruční covery desek, nominace na Apollo atd.) natočili na stejném sídlišti, kde Bára Prášilová fotografovala materiály pro booklet, i video k desce Vlci u dveří. Ta je jejich druhým studiovým albem – a od debutu je dělí osm let. Pro připomenutí jde o superskupinu složenou z několika členů známých formací Ecstasy of St. Theresa, Priessitz a Tata Bojs. Píseň je to smutná, melancholická, plná touhy zmizet a odejít daleko - na hory - a videoklip k ni v tomhle ohledu opravdu sedí.




6. Lenka Dusilová – Baromantická

Klip na Baromantickou z opěvovaného alba Baromantika točil Tomáš Zilvar a fotografka Bet Orten a inspirovali se při tom jednoduše samotnou písní. Mnohdy až doslova - odehrává se totiž v baru v takovém mlžném, zasněném oparu. Natáčení kupodivu produkoval VICE a proběhlo ve vinohradské kavárně Café Sladkovský (doporučujeme pro zažití klipu i navštívit) s tamějšími autentickými štamgasty. Veleúspěšné pak bylo i turné Lenky Dusilové a koneckonců i video samotné Baromantická to potvrzuje.




5. Tata Bojs – Homo Demo

Homo Demo pochází z desky Ležatá osmička, která vyšla už v roce 2011. Je originální hlavně proto, že jde o první český videoklip, který je natáčen ve formátu 3D – v této verzi je ke shlédnutí na DVD Ležatá Letná, my se tady spokojíme s 2D verzí. Homo Demo jsou klasičtí Tata Bojs se svým hravým filozofováním mezi řádky. Videoklip je na jednu stranu jejich typickou futuristickou vizuální hrou a na druhou stranu něčím, co potkáváte na každém rohu v "obyčejném životě". Plus sem tam nějaký vycpaný jezevec nebo bažant. Ono otázka je, jestli v poetice Tata Bojs něco jako zmíněný obyčejný život existuje.




4. Boris Carloff – Falling

Boris Carloff jako producent spolupracoval se řadou slavných českých kapel (Sunshine, Kryštof a další), v říjnu ale vydal i svou sólovou desku The Escapist, s níž rovnou vyhrál cenu Apollo. Videoklip je stylizovaný do hororů éry němého filmu. Víte, koho hrál herec Boris Karloff, podle něhož má tento umělec pseudonym? Frankensteina. A jak řekl Martin Živocký, jeden autorů snímku: "Vycházeli jsme z původního Borisova záměru pojmout klip ve steampunkovém stylu, který se u nás příliš nedělá a skvěle sedí k atmosféře písně." S tím nezbývá než souhlasit.


3. Ektor feat. DJ Wich – Number 1

Duo Ektor a DJ Wich společně nahráli album Tetris, která sklidila chválu u kritiků. Konečně někdo na tuzemské scéně pochopil, že hiphopový klip se dá udělat bez žánrových konvencí, které byly cool tak před deseti lety. Ano, i tady máme typický slovník, gesta, styl - ale tvůrci (Evelzolter Svelerkel s CINQ Visuals) projevili úžasnou schopnost se povznést nad dokola omílaný kýč a vymyslet tomu všemu nové kulisy. Klip má příběh s pointou, chcete-li, má dokonce mravní ponaučení. Hlavní hrdinku tady totiž rappeři protáhnou v netradičním internátě ledasčím, aby...




2. Bruno Ferrari – King Kong
Samira Hausera aka Bruna Ferrari netřeba představovat. Loni mu, zatímco Vanessa pospávala, vyšla studiová deska s názvem Vaudeville, z níž pochaází i singl King Kong. Je to coververze stejnojmenné písně kapely Abraxas, která je sama o sobě poněkud (úchylně) dekadentní;  doporučujeme si ji dohledat pro kontrast. Styl Bruna Ferrariho už trochu zasmrádá a zahnívá, je možná někdy až trapně připitomělý (zvlášť pokud jde třeba o kousek Já a mé tupé), stále ale dokáže zafungovat, zvlášť pokud se mu jej povede doplnit nějakým trhle egoistickým videoklipem, což je i případ King Konga.




1. Charlie Straight – Someone with a slow Heartbeat
Třinecká kapela Charlie Straight od dob svého vzniku hodně vyrostla a je v tom nejlepším slova smyslu čím dál tím světovější. Toho je důkazem i tenhle videoklip, jenž vypadá efektivně (i když je vidět, že rozpočet byl značným omezením), promyšleně a vskutku profesionálně. Škoda, že tenhle singl se v podstatě nehrál v radiích. Intelektuální indie smutnopop je asi pořád u nás příliš velké sousto, aby se mohl stát plnohodnotným mainstreamem jako tomu je třeba v Británii.

Lucie Malá {vypnoutlink:Lucie}


Kopie (2) - 001-Adam-Holy

zavřít