Zemřel jazzman Donald Byrd, někdejší parťák Herbieho Hancocka

Vydáno 08.02.2013 | autor: redakce

Jazzový trumpetista zemřel v pondělí 3. února ve věku 80 let. Úmrtí oznámil Byrdův synovec, jazzový klavírista Alexe Bugnona, až po několika dnech. Zbytek jeho rodiny se snažil tuto smutnou událost držet v utajení.

Zemřel jazzman Donald Byrd, někdejší parťák Herbieho Hancocka Zemřel jazzman Donald Byrd, někdejší parťák Herbieho Hancocka

donald-byrd

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Byrd se narodil jako Donaldson Toussaint L'Ouverture Byrd II v Detritu v roce 1932. Jeho hudební kariéra začala v padesátých letech se sestavou Art Blakey's Jazz Messengers, kdy vystupoval po boku takových jmen jako John Coltrane, Sonny Rollins, Thelonious Monk nebo Herbie Hancock.

Přestože jeho kořeny byly v bebopu, později se ve větší míře věnoval také soulu a funku. Stal se jedním z nejvýznamnějších umělců jazzového labelu Blue Note's, na němž v roce 1973 vyšla také album Black Byrd, vůbec nejúspěšnější album tohoto labelu.

Byrdův vliv se později promítnul také také v populární muzice, kdy jej samplovali hip-hopoví umělci jako Public Enemy, Nas, The Pharcyde a housový producent Armand Van Helden.



zdroj: guardian.co.uk, ape
zavřít