Zdenka Predná interview: Jsme paraziti, kteří myslí jen na sebe

Vydáno 12.02.2013 | autor: redakce

Kariéru odstartovala díky slovenské Superstar, od té doby vydala tři desky a čtvrtou chystá na letošek. V rozhovoru pak usměvavá zpěvačka Zdenka Predná prozradila i to, jaké měla pocity z hrozby konce světa a jací muži jí imponují.

Zdenka Predná interview: Jsme paraziti, kteří myslí jen na sebe Zdenka Predná interview: Jsme paraziti, kteří myslí jen na sebe

zdenkaprednaZdenka Predná na letošek slibuje nové album
Vzpomenete si ještě na Superstar a na její atmosféru? Když vidíte v televizi další a další díly, nepociťujete nostalgii?

První rok po naší Superstar mě vždycky strhlo, když jsem slyšela znělku. Mám ji spojenou s příjemnými a novými pocity. Ta znělka mi vlastně změnila život a nestydím se za to. Bylo to něco nového, nečekané, nikdo nevěděl, co se bude dít. Mám úžasné vzpomínky na toto období. Co se týče ostatních ročníků, vůbec jsem to nesledovala.

Myslíte si, že byste se bývala prosadila i bez účasti v této soutěži?
Určitě ne. Nemám bohaté rodiče, známosti ani ostré lokty (smích). Ale mám štěstí, takže to asi takto mělo být.

První tři studiová alba vyšla vždy s dvouletým odstupem. Teď je rok 2013, nemeškáte?
Momentálně se mi nechce nikam spěchat. Víc mi vyhovuje se nestresovat, jsem tak ve větším klidu a mohu si vše dobře promyslet. Album vyjde určitě letos. S tím, co mám zatím nahrané, jsem velmi spokojená.

Skladba Keď to nejde se objevila i na MTV. Myslíte si, že se tam dostanou i vaše další písničky?
Prý se hrála dost dlouho, což mi přijde docela vtipné, protože ten klip jsem si natočila sama na ne zcela podařené dovolené v Tunisku. A s textem písničky jsem se také moc netrápila. Takže jednu písničku i s klipem na novém albu budu muset v zájmu popularity zase odfláknout (smích).

Jak jste se v roce 2010 dostala na výběr Markuse Schulze Las Vegas?
To bylo díky písničce You, kterou jsem udělala s Robertem Burianem. V zahraničí měla prý slušný úspěch. Bylo to docela příjemné, když mi psali fanoušci z Ruska, Japonska nebo Finska.

Podle čeho si vlastně vybíráte, s kým půjdete do společného projektu a s kým ne?
Zatím vždy oslovovali ostatní mě. Strašně moc spoluprací jsem musela odmítnout, buď z časových nebo jiných důvodů. Vše je o sympatiích, o tom, jestli se mi ta věc líbí a hlavně musím mít pocit, že dokážu písničku obohatit. Pokud vím, že nedokážu, tak to pro mě nemá smysl.

zdenka predna foto peter prochazka smallZdenka Predná začala kariéru po prvním ročníku slovenské Superstar, v níž skončila na 4.místě

Iva Bittová tvrdí, že jí její domácí publikem někdy nerozumí. Měli jste i vy někdy takový pocit?
Já sama mám problém porozumět si, jak by mi mohl rozumět někdo jiný (smích)? Přítel mi často říká, že mám psát některé texty jednodušší, protože jim lidé nerozumějí a nemají čas se zamýšlet. Ale když já za to nemůžu - někdy jen píšu to, co jde ze mě ven a někdy sama po letech přijdu na to, co mi tím kterým textem chtělo podvědomí říct. Ale zároveň se mi často stává, že po koncertě za mnou někdo přijde s tím, že se v některém textu našel.

Někteří interpreti úmyslně neposlouchají tvorbu jiných zpěváků a hudebníků, neboť se obávají, že by mohli nechat ovlivnit. Jak je to u vás?
Na jedné straně mi to dává smysl, když chce někdo přinést světu něco zcela nového, ale žít hudbou a bez hudby... To je příliš velká oběť. to si ani neumím představit!

Jak jste vnímala a jaký postoj jste zaujala k hrozbě blížícího se konce světa?
Velmi jsem se nad tím nepozastavovala. Konec světa může přijít prakticky kdykoliv a vůbec bych se tomu nedivila. My lidé jsme to nejhorší, co se mohlo chudince Zemi stát (smích). Jsme paraziti, kteří pouze berou a myslí jen na sebe. Chováme se příšerně ke zvířatům a sami k sobě. Vůbec si nevážíme, co máme. Nevím dokdy se nám bude dařit si před tím, co se děje právě teď, zavírat oči. Doporučuji všem, ať se podívají na dokument Home, který přehledně a nezaujatě nastavuje zrcadlo a tvrdá fakta, ke kterým se nezadržitelně blížíme. Já jsem z toho byla asi týden rozladěná a dost mě to trápí. Podívejte se na to, vážně!

Jaký je váš mužský ideál?
Pro mě je to chlap, který má charakter, víte, že mu můžete věřit, má své zásady, je čestný, upřímný a to je nejvíce! A nejvíc sexy! Všechny věci časem zevšedniví, ale charakter nikdy.

V Banskej Štiavnici jste si s přítelem Dušanem koupili domeček. Znamená to, že v Bratislavě jste se usadit nechtěli?
Štiavnica mě dobíjí energií, mám tam spoustu kamarádů, tam jsem doma. Nikdy jsem netoužila po luxusu a majetcích. V tom jsem měla vždycky jasno. Na druhé straně je právě tento domek tou nejlepší investicí v mém životě. Starý hornický domek, který jsem si pro jeho krásnou energii prostě musela koupit. Věděla jsem, že tam budu šťastná.

Robert Buček

zavřít