RECENZE: Metaloví Mindwork koketují s jazzem i artrockem

Vydáno 23.02.2013 | autor: redakce

Mindwork na sebe strhli pozornost již před čtyřmi roky z metalové podstaty vycházejícím experimentátorským debutem Into The Swirl. Je potěšující, že i aktuální albový následník má nespornou sílu upoutat. Hudebně se odklonil do mírnějších sfér, i tak překypuje zajímavými momenty.

RECENZE: Metaloví Mindwork koketují s jazzem i artrockem RECENZE: Metaloví Mindwork koketují s jazzem i artrockem


mindwork-etereacoverMINDWORK
ETEREA
vlastní náklad
9 trax / 45:10


Úvodní Enter Eterea je natolik křehký a zadumaný rozjezd, že posluchače nasměruje spíš ke dveřím Reduty než do Rock Café. Pochyby však uvedou na pravou prog rockovou míru výbornou vrstevnatou Perceiving The Reality, nicméně široce otevřenou hudební náruč si ponechávají i nadále. Občas se mihnou variace na jazzové téma, jindy vzletnou náladu uzemní death metalové detonace. Klenuté melodie se potkávají s art rockovým rozjímáním, krystalická sóla jsou nekompromisně, přesto s citem kalena v hutnou kytarovou ocel a melancholicky intimní zpěv Martina Schustera nenásilně kontrastuje s jeho hrdelním chropotem. Snad jen ve Stillness of the Sea je zasněné niternosti až příliš a kapela se dostává k branám hudební říše Bártových Illustratosphere. Bez výjimky se tak však děje na úrovni vynikajících instrumentálních výkonů a přestože sestava v mezidobí opět zeštíhlela na trio, zůstává svěže fúzující nahrávka bohatě naplněna technickými finesami.

Jaká radost, že mezi davy netalentovaných plagiátorů a průměrných trendařů máme též takhle akademicky zdatné a přitom hravé i zábavné jedince. Až se bude vystřelovat do vesmíru reprezentativní vzorek tuzemské metalové alternativy, Mindwork by zajisté neměli chybět.

BEST TRAX: Perceiving The Reality, Mind Renewal, Enthusiastic Waves
ZKUS TAKY: Cynic – Carbon-Based Anatomy, Forgotten Silence – La Grande Bouffe, Scenery – Mental Confusion

Daniel Folprecht
6/7

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít