LIVE: Vec a Supa dokázali, že dobrý hiphop lze dělat i bez velkého ega

Vydáno 22.02.2013 | autor: Daniel Maršalík

Převážně slovenština zněla včera v pražském Lucerna Music Baru. Slováci žijící v Praze se přišli podívat na Vece, který měl českou premiéru Stereo Frabo Slepo Tour, na němž ho doprovází živá kapela Champion Sound a kamarád Supa.

LIVE: Vec a Supa dokázali, že dobrý hiphop lze dělat i bez velkého ega LIVE: Vec a Supa dokázali, že dobrý hiphop lze dělat i bez velkého ega


1MG_9923VEC & ŠKRUPO + CHAMPION SOUND LIVĚ BAND ft. SUPA; HOMEBOY SANDMAN
Lucerna Music Bar, Praha
21. 2. 2013


Vecovu party otevřel newyorský rapper Homeboy Sandman z labelu Stones Throw, který sice českému publiku není příliš známý, každopádně svým výkonem nažhavil publikum skládajícího se jak z teenagerů tak z generace o něco starší, dost možná pamětníků Vecovy někdejší kapely Trosky. Američanovy tracky většina sálu slyšela poprvé v životě, přesto na ně diváci reagovali a celá show vyzněla pozitivně. Poté se na scéně objevil Supa, který naladil posluchače na slovenský jazyk. Ačkoliv Supa je zvyklý na participaci s Delikem v Moja Reč a mohl bez parťáka cítit větší nervozitu, na jeho výkon to nebylo vůbec znát a jeho flow byla podobná té, jakou předvádí na studiových nahrávkách. Excelentnímu projevu možná napomohlo i to, že na rozdíl od většiny ostatních koncertů vypadal poměrně střízlivě. Jako dokonalý sparingpartner se předvedl i později přímo při Vecově koncertu, a právě on měl velkou zásluhu za tom, že vznikl pořádný kotel.

Pražský koncert byl teprve druhým vystoupením Vece s kapelou Champion Sound Livě Band, jinak známou z doprovodů Kata/Prago Union. Úvod jejich setu se však příliš nepovedl. Vecova spolupráce s živou kapelou působila poněkud rozpačitě a zdálo se, že ne vše se stihlo dokonale nazkoušet. Navíc Vec hned vyplácal své nejnovější hity Kúsky mňa a Branči Kováč, jejichž potenciál však vůbec nevyužil. Podobně dopadla i další nová skladba Rozdiel, kde se Braňo poněkud srabsky vyhnul zdařilé česko-slovenské pasáži v povedeném a vtipném textu. Celá kapela se hodila do pohody až při pomalejší a temnější písni Placebo, která zlomila večer a od té doby se dalo hovořit o dobrém koncertu s gradující atmosférou. V písničce Maňána zazářil Škrupo, který znamenitě zastoupil jazzovou legendu Petera Lipu, autora  refrénu na albu Stereo Farbo Slepo. Když Vec zavzpomínal na Trosky, mohl se cítit jako král. Atmosféře singlu Atmo Rytmo podlehl celý Lucerna Music Bar. Stejně tak tomu bylo v přídavcích, kdy skákající klub jednohlasně řval: "turista turista turista t.u.r.i.s.t.a." S rostoucí pozitivní atmosférou rostl i Supa coby rapper. Prvně dal a capella song Motivácia a v nastavované části se dvakrát pustil do freestylu. Sice své sloky končil voláním o pomoc: "a tak ďalej, a tak ďalej" nebo "už neviem neviem čo povedať" , přesto se předvedl ve velmi dobré formě. Vlastně oba Slováci působili velice pozitivně, pověstná hiphopová ega se v Lucerně neobjevila.

1MG_97391MG_9946

































Vec naplnil očekávání, která jsou do něj vkládána, Supa zase příjemně překvapil a nadchl. Otazník zůstává na kapelou Champion Sound Livě Band, která sice zvládla převedení studiových nahrávek do živé verze, ale nepřesvědčila o tom, že živá kapela hiphop pozvedá. Ve srovnání s americkými The Roots nebo francouzskými Hocus Pocus vyzněli Češi jako lokální band, který by neměl šanci uspět mimo svůj region. {vypnoutlink:Placebo}



text: Daniel Maršalík, foto: Ondřej Hájek

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít