PROFIL: Jessie Ware zpoza kamery do záře reflektorů

Vydáno 14.03.2013 | autor: redakce

Není to typický pohádkový příběh cesty ke slávě, přesto své kouzlo má. Že by jednou mohla Jessie Ware zpívat v žižkovském Paláci Akropolis, by před čtyřmi lety neřekla ani ona sama. Přesto se tak už 21. března stane a my budeme mít možnost vidět hvězdičku, jejíž záře může být zanedlouho daleko silnější.

PROFIL: Jessie Ware zpoza kamery do záře reflektorů PROFIL: Jessie Ware zpoza kamery do záře reflektorů


jessie-ware-650






























Jessie Ware se dá předpovídat velká kariéra. Její loňský debut Devotion je kritiky hodnocen velice pozitivně, což dokazují i nominace na BRIT Awards a Mercury Prize. A ne nadarmo je spojována s Amy Winehouse, byť rozdíly lze najít jak v projevu, tak žánrovém směřování. Jessie je zapsána u labelu Island Records, který právě z Amy Winehouse udělal hvězdu, a díky prodejům své desky je zároveň nejúspěšnější britskou Židovkou od časů Amy.

Právě s židovským původem měl problém jeden uživatel Twitteru, jenž jí po jejím průlomu urazil nevybíravým příspěvkem zmiňujícím i židovský list The Jewish Chronicle. Zde mladá Jessie pracovala jako internistka chtíc uchytit se jako žurnalistka. Tehdy si myslela, že zpíváním se neprosadí. Později pracovala ještě v televizní produkci, mimo jiné s tehdy ještě neznámou autorkou bestselleru Padesát odstínu šedi E.L. James, a tak si, podobně jako její otec John Ware, známý reportér pořadu BBC Panorama, prošla médii a měla možnost sama tvořit obsah.

jessie-ware

































První zlom v pěvecké kariéře této půvabné mladé dámy pocházející z jižního Londýna (nikoli ze skotského Obanu, jak si lze někde přečíst) přišel s nabídkou od jejího bývalého spolužáka z Alley's School Jacka Peñate. Celkově měla na své spolužáky štěstí - jejím spolubydlícím byl kytarista The Maccabees Felix White, v muzikálu Guys And Dolls (Frajeři a saze) si pro změnu zahrála s Florence Welch ze skupiny Florence and the Machine. Ale byl to písničkář Peñate, komu zpěvačka učarovala natolik, aby ji vybral jako doprovodnou vokalistku do jednoho přenosu a na následné turné. V následujícím roce 2010 hostovala ještě u skupiny Man Like Me, to už se ale objevuje první samostatná spolupráce.

Jessie Ware zpívá v písni Soundclash, kterou má na svědomí londýnský producent a DJ RackNRuin, známější více pro své remixy - například I Blame Coco nebo Ms. Dynamite. Tento rychlejší breakbeatový track není žádným velkým hitem, ale nasměroval Londýňanku k další elektronické produkci. Na sklonku roku si ji ke skladbě Nervous přizval SBTRKT (Subtract), což znamenalo okamžité podepsání smlouvy s vydavatelstvím a započetí práce na jejím prvním sólovém počinu. Mezitím v roce 2011 ještě stihla natočit se Samphou dvouminutovku k svátku všech zamilovaných Valentine, aby se s ním opět setkala na nahrávání Subtruktovo eponymním albu, kam přispěla hned dvakrát. Na samotný závěr tohoto období přišel dubstepový singl The Vision z Jokerova stejnojmenného plnohodnotného debutu.

timthumb




























Za všemi spoluprácemi se mohla Jessie jakžtakž ukrýt pod autorskými křídly. Bylo tak načase přesvědčit publikum, že nepostrádá ani vlastní kvality. V průběhu roku 2012 vydala postupně singly Running, 110% a Wildest Moments, které se sice neprobojovaly na nejvyšší příčky britské hitparády, ale díky své rozmanitosti dokázaly přilákat velkou skupinu posluchačstva a za doprovodu série vystoupení po letních festivalech a menších klubech, kdy hned svůj první koncert dokázala vyprodat, skončilo album Devotion v srpnu téhož roku na páté příčce UK Albums Chart.

Jessie Ware se chytře daří kombinovat aktuální žánry s klasikou a vzniká tak osobitý britský elektronický soul. Vedle Katy B, s níž natočila na začátku letošního roku píseň k nedožitým 34. narozeninám zpěvačky Aaliyah, Lianne La Havas a Delilah patří mezi skupinu nadějných britských zpěvaček. Jak sama Jessie prohlásila, i ona by se ráda proslavila a stala se popovou divou, jakými jsou Rihanna, Katy Perry nebo Adele, na jejímž objevení má podíl rovněž výše zmiňovaný Jack Peñate.

Ve svých textech využívá zejména osobních pocitů a zkušeností - jako když inspirací pro Wildest Moments byla hádka s nejlepší kamarádkou a pro Night Light strach ze tmy, z něhož ji vysvobodí její přítel. Doplněno spoluprací s Davem Okumu, Julio Bashmorem a Kid Harpoonem docílila zvuku, v němž na rozdíl od popových královen zanechává prvky sobě vlastní. V podstatě je jakousi britskou odpovědí na Američanku Janelle Monae, která však pracovala na ArchAndroidu s konceptem a větší teatrálností. Oproti ní a celému showbyznysu působí Jessie skromněji a nevinně. A ať už Alenka spadne do králičí nory nebo nikoli, budoucí produkce slibuje kvalitní materiál.

Ondřej Bambas


jessie-ware_top

 

zavřít