LIVE: Jessie Ware okouzlila zpěvem, přirozeností i nadhledem

Vydáno 22.03.2013 | autor: redakce

Londýnská zpěvačka Jessie Ware vystoupila poprvé v Praze. Připomněla si časy svého vysokoškolského studia, na delší prohlídku však prý nebyl čas. Stihla se pouze dobře najíst v nedaleké řecké restauraci a odehrát kouzelný koncert.

LIVE: Jessie Ware okouzlila zpěvem, přirozeností i nadhledem LIVE: Jessie Ware okouzlila zpěvem, přirozeností i nadhledem


18_jessie_ware_1JESSIE WARE, ARTAMI
Palác Akropolis, Praha
21. 3. 2013


Svoji diplomovou práci psala Jessie Ware o Franzi Kafkovi, díky tomu se podívala i do Prahy. Nyní byl cíl mise zcela odlišný - potěšit plnou Akropoli, která byla zvědavá na její první české koncertní vystoupení. Jak se dalo vyčíst z Jessiina výrazu, úkol byl splněn a diváci odcházeli spokojeni. I přesto, že hodinový set utekl jako voda.

Ještě večer se daly v Paláci Akropolis zakoupit lístky, volného místa ale nakonec moc nezůstalo. Velkou část publika tvořili cizinci, přesto byl plný sál (vzhledem k tomu, že hvězdička Jessie Ware začala svítit poměrně nedávno) velmi příjemným překvapením. Po krátkém setu hostujících Artami se na pódiu úderem deváté objevili tři muzikanti  a za nimi v závěsu osmadvacetiletá zpěvačka. Jessiin hudební doprovod tvořil velmi důležitou složku, technicky zdatní hráči přesto mohli vložit do projevu trochu více života. Na druhou stranu tak díky jejich uniformnímu projevu zůstala zpěvačka stále v popředí.

Většina skladeb měla zcela odlišný zvuk než mají na studiové debutové nahrávce Devotion. Still Love Me vyzněla mnohem popověji, Swan Song měla více groove náladu. Nedá se říct, že by bylo živé provedení horší, ze skladeb daleko více vycházel funk a urban R'n'B. Přenést do živého projevu temnější atmosféru z desky se ale nepodařilo.

05_jessie_ware_1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Že si zpěvačka z vystoupení nedělá velkou hlavu, bylo vidět hned v několika momentech. Třeba když se jí rozpadal mikrofon nebo když si všimla líbajícího se páru při coveru písně Bobbyho Caldwella - vše brala s nadhledem, nebála se i uprostřed písně hlasitě zasmát a také mezi písněmi se naprosto nestrojeně a přirozeně bavila s publikem. Hned několikrát se podivila, že v Akropoli sklízí hromový aplaus (skutečně tomu tak bylo) a celkově působila spíš jako kámoška, kterou se v baru nemusíte stydět pozvat na Cuba Libre než jako naškrobená slečinka z plakátu.

Stejně civilně působil i bubeník Dornik, který v písni Valentine nahradil Samphův zpěv a za svůj výkon sklidil náležitý potlesk. Svým zpěvem se zapojil ještě jednou, když díky ohlasům fanoušků došlo i na Rihannin hit Diamonds, které byl ze setlistu původně vyškrtnut. Upravenou verzi kazily jen nepříjemné strojové bicí připomínající zvuk spadlého mikrofonu. Samozřejmě nemohly chybět ani dva největší singly Wildest Moments a Running.

21_jessie_ware_106_jessie_ware_1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Přirozenost a radost z Jessie přímo vyzařovaly, snad si tyto vlastnosti ponechá i nadále. Třeba při příští návštěvě, která už se s větší pravděpodobností odehraje ve větším sále nebo na festivalu.

Setlist: Devotion, Still Love Me, Night Light, If You´re Never Gonna Move, Imagine It Was You, Sweet Talk, Swan Song, Taking In Water, Something Inside, What You Won´t Do For Love, Valentine, No To Love, Diamonds, Wildest Moments, Running

text: Ondřej Bambas, foto: Matěj Slezák

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít