Sunshine interview: Bestofky jsou nefér vůči lidem

Vydáno 25.03.2013 | autor: redakce

Neúnavní harcovníci českých, moravských i slezských luhů a hájů opět oblažují své příznivce na turné Back To The Roots. Tentokrát ale zalovili v temných vodách minulosti a vytáhli na světlo starší materiál, s nímž už se dnes fanoušek na jejich koncertech běžně nesetká. Proč se tak rozhodli, jak zatím turné funguje a mnohem víc prozradil těsně před pražským koncertem 27. března v Lucerna Music Baru Kay Buriánek.

Sunshine interview: Bestofky jsou nefér vůči lidem Sunshine interview: Bestofky jsou nefér vůči lidem


sunznewSunshine: Dan, Jiří, Tuzex, KayTurné se jmenuje Back To The Roots, takže se přímo nabízí otázka, jestli uzavíráte pomyslný kruh?
Ne, nemyslím si, že to kdokoliv z nás tak bere. Je to vyústění několika věcí. Chceme hlavně konečně natočit spojovací materiál a dodělat video projekt, kterej mapuje naše cestování, turné a jiný věci hodně hluboko zpátky a k tomu konceptu se hodilo vytáhnout znovu některý věci, co jsme delší dobu nehráli.

Proč jste se vlastně rozhodli vrátit ke staré tvorbě?

Nevracíme se striktně ke starým věcem, hrajeme mix starších věcí a věcí z poslední desky samozřejmě taky.

Část turné už máte za sebou, jak to zatím šlape?
Je to fajn, akorát máme za sebou brněnskou Flédu, to se povedlo dost, myslím.

img_6137Jak lidi reagují na starší věci?
Museli jsme setlist udělat fakt citlivě vyváženej, protože na nás furt chodí majorita lidí, co nás znají třeba až od Dreamera do současnosti. Ale vesměs ty koncerty mají takovou kontinuitu, že to nikdo ani nepostřehne, že se probíráme archivem. Třeba Lower Than Low jsme nehráli docela dlouho a užíváme si to a zdá se, že lidi to baví. Ale už jsem taky zaslechl někoho říkat, že ty nový věci jsou super a pak se ukázalo, že dotyčnej myslel Film z desky Velvet Suicide a Insomnia z Necromance. To je vtipný.

Když Back To The Roots, nemáte tendence zase trochu vycestovat do zahraničí?
Haha, myslím, že ani ne. Chceme dojet tohle, dodělat BTTR dokument, protože to je třeba pro mě osobně strašně důležitej moment. Chci, aby to bylo co nejlepší a nejblíž mým představám. S tím bude hodně práce až do podzimu. A já mám krom toho i dost jinejch věcí, co mě zaměstnávaj a ostatní plus minus myslím taky, takže budeme rádi, když se nám povede začit nějak pomalu dělat na novejch věcech.

Tentokrát vás doprovází kapela No Distance Paradise, jak jste s nimi spokojeni?
NDP s námi jezdí už docela dlouho, Jsou to takový hodný kluci, všude jsou včas, s ničím neprudej, žadný excesy, haha. Myslím a doufám, že jim některý ty koncerty, kde bylo nebo bude hodně lidí, pomůžou, protože akorát vydávají debutovou desku.

Už jste s nimi zažili nějaký "nezapomenutelný okamžik"?
Jak říkám, jsou to hodný kluci, haha

Během turné sbíráte také záběry na DVD. Co krom těchto záznamů na něm fanoušci najdou?
Zatím ten koncept pořád ještě dolaďujeme, ale spíš než klasický DVD to bude fakt asi film, dokument, protože máme strašně moc archivních materiálů a zajímavostí. A asi poletíme i do Států dotočit nějaký rozhovory se zajímavejma lidma, který nějak zásadně ovlivnili nás jako kapelu i jako lidi. Chceme, aby to bylo celý hodně dynamický, ukoukatelný, cinematický a zároveň trochu punk, hezká zajímavá grafika a tak. Snad se nám to povede. Lidi, co na tom dělají, jsou fajn a vypadá to, že jsme vzácně snad poprvé - když mluvím o točení videa - naladěný na stejnou vlnu. Takže já mám radost a těším se moc.

obrazekKay Buriánek s No Distance ParadiseSunshine fungují už dost dlouho na to, aby mohli mít svoje Best of. Co ty na to?
Nesnáším best of, haha. Je to strašně nefér vůči lidem, protože best of si může každej poskládat sám, každýmu se líbí něco jinýho a je demagogie lidem vnucovat, co jsou nejlepší tracky. To je nuda. Naše "best of momentů a zážitků" bude právě ten dokument.

Jak probíhal výběr věcí, které na turné budete hrát?
Udělali jsme předvýběr, na kterém jsme se ale moc neshodli. Pak jsme udělali anketu přes sociální sítě a z toho jsme vycházeli. Něco už jsme hráli na podzim, teď jsme přidali jenom dalších pár věcí a spíš si hlídáme, aby koncert měl pořád moment překvapení, ale hlavně aby šlapal a nezasekával se někde jenom proto, abychom otrocky dodrželi nějakou Back to the Roots formuli, která není zase tak uplně podstatná.

Ptali jste se taky fanoušků, co by podle nich mělo zaznít. O které songy si psali nejvíc?
Jak jsem už odpovídal výše, dělali jsme nějaký ankety, ale ten konečnej výběr je stejně na nás, protože jenom my můžeme vědět, jak to pak bude fungovat dohromady. A samozřejmě, že si lidi psali i o věci, který už ani technicky neni možný dneska hrát, nebo jsou uplně mimo mísu, ale to je asi normální. Naše první dvě desky jsou totální bordel, to by asi nebylo moc konzistentní se zbytkem, takže všechno má svoje hranice.

Na pražském publiku už jste si starší věci vyzkoušeli na koncertě v říjnu. V čem se bude ten 27. března lišit?
V ničem zásadním. V místě, protože tentokrát hrajme zase v Lucerna Music Baru. Setlist je jinej, intro je jiný, světla jsou jiný, backdrop je jinej, jsme vyhranější, takže to snad bude víc odsýpat a hrajeme poměrně dlouhej set, asi nejdelší, co jsme kdy hráli. Teď mi třeba po Brně říkal Mišák z No Distance Paradise, že měl ke konci pocit, že kdybysme hráli ještě dalších šest hodin, že to ty lidi bude bavit stejně a nezačnou se nudit. Což je samozřejmě nadsázka, ale je dobrý slyšet, že i při nějakejch devatenácti věcech na playlistu je to pořád vtahující. Tak snad to neposereme, haha.

Co čeká Sunshine krom práce na DVD po skončení turné?
Ono to není vlastně turné, takže my se pak jenom prehoupneme do venkovního modu a začneme Majálesy a festivaly.

Přemýšlíte už nad novou deskou?
Opatrně. Ale přemýšlíme, haha.


TERMÍNY TURNÉ:

27.3. PRAHA - LUCERNA MUSIC BAR

29.3. HOŘOVICE - KLUB LABE
30.3. CHEB - JAZZ ROCK CAFE
05.4. HOLEŠOV - WATS MUSIC CLUB
06.4. OPAVA - KLUB ART
19.4. OLOMOUC - S CUBE
20.4. HLUBOKÉ MAŠŮVKY - BOOMERANG
03.5. KARLOVY VARY - LIĎÁK
11.5. TÁBOR - MILLENIUM


text: Marta Pušová, foto: archiv


sunznew_top

 

zavřít