RECENZE: Dave Grohl sezval do Sound City rockovou smetánku

Vydáno 29.03.2013 | autor: redakce

Frontman Foo Fighters evidentně nerad stagnuje. Kromě kytary lne Dave Grohl k bubnům a vedle dvou stěžejních kapel své kariéry rozvířil s dočasnými kumpány hudební vody i v nejednom vedlejšáku. A zase si nedá pokoj.

RECENZE: Dave Grohl sezval do Sound City rockovou smetánku RECENZE: Dave Grohl sezval do Sound City rockovou smetánku


soundcityalbumcoverSOUND CITY
REAL TO REEL
Sony Music
11 trax / 55:53


Nejenže zrežíroval filmový dokument o svém srdečním losangelesském Sound City Studiu, při té příležitosti navíc ukul i hodnotný soundtrack. Mohl použít tamní dřívější nahrávky, ovšem kreativnější - a pro posluchače bezesporu zajímavější - bylo natočit materiál nový. K tomu Grohl zlákal věru vybranou nadgenerační společnost. Ve studiu se tak sešli mimo mnohé jiné Trent Reznor (Nine Inch Nails), Joshua Homme (Queens Of The Stone Age) nebo Corey Taylor (Slipknot, Stone Sour), kteří tu figurují nejen coby interpreti, ale i jako spoluautoři. Cut Me Some Slack nabízí dokonce exkluzivní kooperaci Paula McCartneyho s členy Foo Fighters, potažmo vlastně i Nirvany.

Jediným pojítkem všech jedenácti analogově natočených skladeb je právě Grohl, přesto navzdory rozmanitosti tolika osobností a jejich rukopisů zůstalo album kupodivu celkem konzistentní. A to schytáte punk rockový direkt Your Wife Is Calling v palebném přednesu Lee Vinga z Fear i akusticky jemné pohlazení If I Were Me se smyčcovým podkresem Jessy Greene. Tím se dostáváme k nezanedbatelému přínosu zdatných instrumentálních vkladů zúčastněných muzikantů. Ostatně jsou tu zastoupeni rytmici z Rage Against The Machine či Audioslave, Black Rebel Motorcycle Club nebo bubeník Jim Keltner, jenž si zahrál s kdekým, Lennonem, Harrisonem a Starrem počínaje, přes Bee Gees a Claptona až třeba k Dylanovi nebo B.B. Kingovi. A když už je některá z písní přece jen hudebně tuctovější, jako třeba You Can't Fix This, pozdvihne ji skvělý ostře řezavý hlas Stevie Nicks (kromě sólové kariéry znáte z Fleetwood Mac).

Kdyby pejsek s kočičkou pekli dorty jako Grohl a spol. seskládali tenhle na první pohled nesourodý kompilát, mohli by si brzy otevřít "michelinskou" cukrárnu.

BEST TRAX: Heaven And All, Time Slowing Down, From Can To Can´t
ZKUS TAKY: Probot - Probot, Them Crooked Vultures - Them Crooked Vultures, Chickenfoot - III

Daniel Folprecht
5/7

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít