Ewert and the Two Dragons interview: V Praze se cítíme jako doma

Vydáno 30.03.2013 | autor: redakce

Estonskou sestavu Ewert and the Two Dragons sice české publikum poznalo už na loňskách Colours, přesto je potřeba ji představit. Po Evropě jsou její koncerty nezřídkakdy vyprodané, přezdívá se jim Mumford & Sons z Estonska a 2. dubna si v pražském klubu Chapeau Rouge odbydou svojí českou klubovou premiéru. Popovídali jsme si s jejich frontmanem Ewertem Sundjou.

Ewert and the Two Dragons interview: V Praze se cítíme jako doma Ewert and the Two Dragons interview: V Praze se cítíme jako doma

Ewert_and_the_Two_Dragons3


















 


Pro začátek mi dovol, abych se zeptal, jak vám jde turné?
Docela dobrý. Teprve začínáme, dneska budeme mít teprve druhej koncert. Ale všechno včetně příprav probíhalo bezproblémově a zatím si to to moc užíváme.

To rád slyším. Měl jsem šanci vás vidět loni na festivalu Europavox ve Francii. Tehdy jste vypadali trochu překvapeně - hlavní stage, obrovský prostor a hodně lidí. Vyrostla kapela co se popularity týče za ten rok hodně?
Byli jsme příjemně překvapeni, když jsme viděli, jak obrovská stage a prostor nás na Europavoxu čekaly. Celý rok byl vskutku bláznivý. Víc času jsme strávili na cestách než doma, což je něco, co jsme nikdy předtím nezažili. Všechny tyhle zkušenosti zapříčinily, že jsme spíš vyrostli jako lidé, vevnitř. A samozřejmě jsme na cestách potkali skvělé kamarády.

Na turné hodně střídáte malé kluby s většímy prostory. Co preferujete, vzhledem k intimitě vaší hudby?
Obě varianty mají něco unikátního, myslím. Dost často přizpůsobujeme i setlist prostoru, ve kterém hrajeme. Po koncertě s kapelou vždycky probíráme, co jsme právě zažili a upřímně - někdy si zamiluješ i miniaturní klub a máš pocit, že to bylo to nejlepší. Ale pak přijedeš na Colours of Ostrava, hraješ tisícům lidí a povím ti, taky to není špatný, haha.

Máte na turné čas psát novou hudbu?
No, skládání na turné je těžké, protože málokdy najdeš čas nebo místo, kde můžeš v klidu pracovat se svými nápady. V nejlepším to obvykle končí tak, že si zabroukáš melodii do mobilu. Ale na třetím albu už pracujeme.

Ewert_and_the_Two_Dragons2




















Jak se krize hudebního průmyslu podepsala na Ewert and the Two Dragons?
Zcela upřímně, na tyhle věci se snažíme vůbec nemyslet. Přenecháváme to manažerům a šéfům z našeho labelu. Samozřejmě se nás to dotýká, ale nemusíme se o to starat. Musíme se soustředit na svoje úkoly. A to je dělání hudby.

Po loňských Colours of Ostrava, které jsi již vzpomínal, bude tohle váš druhý koncert v České repubilce a první v Praze. Měl jsi někdy šanci Prahu alespoň navštívit?
Ano! Naposled jsme tam byli s kapelou asi před rokem a půl, těsně před tím, než začlo naše první regulérní turné. Byli jsme v Praze dva dny a pamatuji si, že jsme hodně chodili městem. Bylo to skvělé. Říká se, že historické cenrum Prahy je velmi podobné tomu v Talinnu, takže jsme se cítili jako doma.

Snažíte se poznat každé město, ve kterém hrajete?
To je různé. Když nám zbyde nějaký čas a energie, snažíme si město, ve kterém zrovna jsme, aspoň projít. Nová města přináší nové emoce, které umí být velice inspirující. Ale někdy to jednoduše není možné. To je třeba případ letošního pražského koncertu. Tentokrát jedeme svojí vlastní dodávkou, kterou sami řídíme, takže dostat se k vám z předchozího koncertu bude vážně dlouhá cesta, a do města se tak bohužel nepodíváme. Spíš doufáme, že stihneme přijet včas do klubu, haha.

Ewert_and_the_Two_Dragons1




















Dost často na koncertech vystupujete s dalšími muzikanty, kteří nejsou členové kapely. Na tomhle turné jedete jen jako čtyřčlenná kapela nebo se i my můžeme těšit na hosty na pódiu?
Vždycky, když je to možné a smysluplné, se snažíme vézt i naší dechovou sekci. Ale tentokrát jedeme jen jako původní čtyřčlenná kapela. Pracujeme na tom, aby se fakt, že s námi jezdí i další muzikanti, jednoho dne v budoucnu stal pro kapelu standardem.

Takže se za rok už vidíte v tourbusu místo dodávky?
To asi ne, ale loni v listopadu jsme skutečně jeli část turné tourbusem. A byla to velká zkušenost.

Máte nějaké cíle, čeho byste chtěli dosáhnout, nebo se snažíte do budoucna moc neplánovat?
Samozřejmě máme nějaké cíle, kterých bychom chtěli dosáhnout. Existují například skvělé festivaly, na kterých bychom si moc rádi jednou zahráli. A největší cíl letošního roku je dokončit třetí desku. Ale jak už jsem říkal, snažíme se nezahlcovat naše hlavy tímhle velkým plánováním. V praxi to funguje tak, že víceméně jedeme, kam nám řeknou, abychom jeli.

text: Martyn Starý

zavřít