Zemřel Phil Ramone, producent Dylana, Sinatry, Charlese nebo B.B. Kinga

Vydáno 03.04.2013 | autor: redakce

Phil Ramone, majitel 14 cen Grammy, byl známý jako zvukový inženýr, hudební producent a také vizionář v oblasti nahrávání hudby. Zemřel ve věku 79 let následkem předchozích srdečních obtíží.

Zemřel Phil Ramone, producent Dylana, Sinatry, Charlese nebo B.B. Kinga Zemřel Phil Ramone, producent Dylana, Sinatry, Charlese nebo B.B. Kinga


phil-ramone

























Phil Ramone začínal jako zvukový inženýr a producent jazzových umělců. Později se začal věnovat také interpretům z oblasti folku, pop-rocku nebo R&B. Během své aktivní, více než padesátileté kariéry spolupracoval na albech ohromného množství hudebních osobností. Je podepsán pod alby takových jmen jako Ray Charles, Bob Dylan, Gloria Estefan, Aretha Franklin, Billy Joel, Elton John, Quincy Jones, B.B. King, Madonna, Barry Manilow, Paul McCartney, George Michael, Sinéad O'Connor, Luciano Pavarotti, Paul Simon, Frank Sinatra nebo Rod Stewart.

Svoji první Grammy získal už v roce 1964 za práci na jazz-bossa albu Getz/Gilberto, jež se stalo jedním z nejlépe prodávaných jazzových alb všech dob. Vedle hudby jako takové má svůj otisk také ve filmové a divadelní produkci. Grammy získal například za soundtrack k filmu Flashdance nebo muzikál Promises, Promises.

Phil Ramone byl také známým vizionářem a průkopníkem nových technologií. V roce 1979 získal cennou sošku za album Billy Joela 52nd Street, jenž se o tři roky později stalo vůbec první popovou nahrávkou, která se objevila ve formátu CD.

billboard.com, ape
zavřít