RECENZE: Starej známej Divokej Bill už není pod zákonem

Vydáno 12.04.2013 | autor: redakce

Šestá řadová deska Divokýho Billa přináší chytlavé refrény, úderné texty a potvrzuje tak jejich právoplatnou pozici na tuzemském hudebním jevišti. Albem nazvaným 15 slaví kluci patnáct let na scéně a ze řetězu se rozhodně netrhají, spíš se spořádaně stále drží máminy sukně, která jim vždycky přinesla jen to nejlepší.

RECENZE: Starej známej Divokej Bill už není pod zákonem RECENZE: Starej známej Divokej Bill už není pod zákonem

15-coverDIVOKEJ BILL
15
Supraphon
11 trax / 35:14

Že jsou Billové chytří chlápci, je známá věc, přesto stojí za to na ni znovu poukázat. Autoři na desce 15 připomínají, že i o obyčejných životních skutečnostech se dá zahrát velké textařské divadlo. Slova písní jsou bystrá a vtipná, ve tvorbě metafor jsou autoři přirozeně vynalézaví, a kromě toho si libují v libozvučnosti svých rýmů. Třeba kvůli verši "motorový mašiny tancujou, raraši, spát pudeme k ránu, já jsem ti to řikal" by stálo za to zorganizovat obdobu Pulitzerovy ceny pro muzikanty-textaře...

Kapela se na novince nepouští do zbytečných experimentů, žádný dupstep, rap ani autotune od ní nečekejte. Deska je plná typicky billovsky snadno stravitelných skladeb vhodných na koncertní pódia. Koneckonců Divokej Bill rozhodně nepatří k těm, co by bez moderních inovací nedokázali zaujmout publikum - mají vybudovanou platformu věrných a aktivních fanoušků, a ti od nich nic pokrokového ani nechtějí. Billové sází na osvědčené taháky, jaké je dostaly do současné pozice. A sice na místo uznávané kapely, která má na festivalu pod pódiem vždycky plno.

Písničky typu Plakala nebo Rozárka jsou definitivně historií. Na jejich místo přichází zralá zamyšlení jako "lidská hlava, to je mašina, tam všechno končí, všechno začíná" v protidrogově laděném songu Mašina.

Stejně jako předchozí nahrávky, i album 15 obsahuje bezpočet refrénů tak silných, že by se proti nim zapotil i Chuck Norris. Písničky Vstávej, Zamilovaná nebo Pekelník jsou tak energické, že by mohly být z fleku zařazeny do playlistu na hodině spinningu.

Nechybí ale ani hudebně idylické balady typu Dolsin anebo Všema deseti, ve skladbě Půjdem dál, jež klidně mohla vypadnout z kterékoliv výběrovky Lucie, mají hudební aranže skoro až filmový charakter. K tomu charakteristický hlas Vaška Bláhy, funkční houslové podklady, piano, nekompromisní bicí a fanynky mohou začít ztrácet hlavu. A ruku na srdce: která z dívek by si nepřála, aby jí její milý zazpíval písničku typu Vstávej nebo Jediná...

BEST TRAX: Vstávej, Dolsin, Zamilovaná
ZKUS TAKY: Medvěd 009 - Pozdravuj, Levellers - Static on the Airwaves, Divokej Bill - Mlsná

Katarína Straková
5/7

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít