LIVE: Dwele zhudebnil milostnou předehru

Vydáno 23.04.2013 | autor: Daniel Maršalík

Americký zpěvák a producent Dwele zavítal se svou doprovodnou skupinou do Bratislavy, aby povyprávěl několik příběhů o lásce. O té a o všem, co k ní patří, často hovořil i mezi jednotlivými písněmi.

LIVE: Dwele zhudebnil milostnou předehru LIVE: Dwele zhudebnil milostnou předehru

dwele1DWELE
Loft!, Bratislava
22. 4. 2013

Neo soul, který je v Americe a o to víc ve střední Evropě undergroundovou záležitostí, přilákal do sympatického klubu Loft! nejvěrnější milovníky černošské muziky. Bylo mezi nimi i poměrně velké procento těch, kteří s podobným stylem koketují sami v domácím regionu - na Dweleho se přišli podívat rappeři Ego a Čistychov, jazzoví muzikanti Martin Valihora a Michal Bugala, zpěvačky Anita Soul, Nela Pocisková a Saša Okálová z Funkiez, zpěvák Robo Opatovský nebo tanečník Laci Strike. Výhodou ne zcela zaplněného prostoru pak bylo, že se každý případný zájemce mohl se zpěvákem na následné afterparty vyfotit.

Téměř na čas, pár minut po půl desáté, se na pódiu objevila čtveřice muzikantů a vokalista J Tait, který uvedl hvězdu večera Dweleho, který se okamžitě ujal mikrofonu. Pětatřicetiletý Američan, toho večera v bílé košili a černém obleku s úzkou kravatou a stylových slunečních brýlích, je znám i jako multinstrumentalista. V Bratislavě několikrát usedl ke klávesám a v jedné skladbě zahrál na trubku. Vytáhl se i jako kapelník a vtipný řečník.

Neo soul v podání Dweleho je pomyslným soundtrackem k hrátkám v posteli a přesně jako milostná předehra působil i bratislavský koncert. Zpěvák si je erotična ve své tvorbě poměrně jasně vědom a často hovořil o lásce a všem, co k ní neodmyslitelně patří. Flirt vyeskaloval, když Dwele seskočil do publika a vybral si dívku, které věnoval písničku. Slováky také potěšilo, když se při představování kapely zjistilo, že kytarista je Slovák.

dwele3dwele2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ačkoliv Dwele nepatří k umlěcům, kteří by měli hit, na který každý posluchač v sále čeká, bylo patrné, že Bratislava znala nejvíce skladby z alba Subject. Kapela sice nepředváděla žádná instrumentální supersóla, ale šlapala jak dobře namazaný stroj a vpřídavku ukázala, že dokáže zahrát i odlišné žánry. Dwele si přál reggae, country, rock, hip-hop a když se obrátil na publikum, kapela musela zahrát dubstep, ale poradila si. Sympatický výkon předvedl i vokalista J Tait, který se někdy nadřel víc než sám hlavní interpret.

Interpreti vyznávající hudební žánr neo soul k nám příliš často nejezdí, a i když první ligu kopou D'Angelo, Maxwell, Erykah.Badu, Jill Scott atd, Dwele byl příjmenou první vlaštovkou hejna, které snad začne více létat i do Česka.



text a foto: Daniel Maršalík

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít