RECENZE: Stone Sour definitivně vystoupili ze stínu Slipknot

Vydáno 04.05.2013 | autor: redakce

Stone Sour ještě nestihli vstřebat veškerou chválu, která se snesla na jejich hlavy přibližně před půl rokem po vydání první části House Of Gold & Bones, a už si můžou znovu mnout ruce. Ambice a sebevědomí Coreyho Taylora totiž byly skutečně na místě.

RECENZE: Stone Sour definitivně vystoupili ze stínu Slipknot RECENZE: Stone Sour definitivně vystoupili ze stínu Slipknot

stone-sour-house-of-gold-and-bones-2STONE SOUR
HOUSE OF GOLD & BONES, PART 2
Supraphon
12 trax / 50:37

House Of Gold & Bones bylo od začátku označováno jako dvojalbum, byť vydané na dvě samostatné části. Zda šlo o rozhodnutí skupiny či vydavatele, není v tuto chvíli podstatné. Nyní před sebou máme druhý díl, který sice plynule navazuje na svého předchůdce, přesto je odlišný - temnější, je kladen větší důraz na atmosféru a napětí. Však také Taylor označil tento disk spíš za soundtrack.

Part 2 je na vstřebání poněkud náročnější, pár poslechů trvá, než se ponoříte do příběhu. Ten pojednává o životních rozhodnutích a jejich následcích. Podle autorových slov je konec otevřený a záleží jen na posluchačích, zda skončí tragicky, nebo hlavního hrdinu čeká happy end.

V úvodu vás tentokrát nezvedne ze židle pecka ve stylu Gone Sovereign. Taylorův nezaměnitelný hlas se naopak v Red City proplétá jen s temně znějícím klavírem, přičemž další nástroje se postupně přidávají. V okamžiku, kdy se frontmanův zpěv změní v trýznivý řev, snadno se vás skutečně může zmocnit pocit, že se pomalu, krok za krokem, plížíte městem a nemáte ponětí, co se skrývá za příštím rohem. Ale žádná legrace to nebude: "I'm Here, Walking In A City That Is Red Again / I'm Here, Living With The Dead Again." Jen někde v dáli tušíte svůj vlastní "dům zlata a kostí". A cestu k němu lemují vaše vlastní životní křižovatky.

Mnoho dvojalb bylo v minulosti zhodnoceno ve stylu "mohlo to být výborné CD, kdyby bylo jen jedno". Stone Sour se podobných poznámek obávat nemusejí. Také definitivně odhodili nálepku menšího a slabšího bratra Slipknot. Nejexperimentálnějším počinem své diskografie se nejen vzdálili jejich tvorbě, ale zároveň rázně vystoupili ze stínu početnější skupiny.


Jelikož byly oba díly nahrávány současně, basu i tentokrát drtí Rachel Bolan ze Skid Row. Toho však na turné, jež kapelu 20. června nasměruje také do Prahy, nahradí Johny Chow, člen Cavalera Conspiracy.

House Of Gold & Bones, ať už s pořadovým číslem 1 nebo 2, je mimořádné vzrušující nahrávka, na kterou budou Stone Sour hrdí i za několik let. Jejich "dvoupatrový barák" stojí na hodně pevných základech a jen tak něco ho nezboří.

BEST TRAX: Black John, Peckinpah, Do Me A Favor
ZKUS TAKY: Trapt - Reborn, Deftones - Koi No Yokan, Stone Sour - House Of Gold & Bones, Part 1

Tomáš Rumler
6/7

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít